Δηλώσεις προτιμήσεων ομίλων σχολικού έτους 2020-2021

Οι μαθητές του ΠΓ Αγ. Αναργύρων αλλά και όσοι άλλοι μαθητές από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν καλούνται μέχρι και την Κυριακή 4/10/2020 να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους για τους ομίλους που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα η οποία είναι διαθέσιμη εδώ.

Οι όμιλοι που θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2020-2021 είναι οι εξής:

 

1. Προγραμματισμός Smartphone

Υπεύθυνος: Γ. Αλεξανδρής, Ημέρα: , Τάξεις: Α, Β, Γ

Ο στόχος του ομίλου Προγραμματισμού Smartphone είναι να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με αλγοριθμικές και προγραμματιστικές έννοιες και να τις εφαρμόσουν  υπό μορφή σχεδίασης και σύνθεσης block, παρά καθαρού κώδικα. Απώτερος σκοπός είναι ο προγραμματισμός smartphone με λειτουργικό σύστημα android και η δημιουργία παιχνιδιών και εφαρμογών. Για τις ανάγκες του ομίλου θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα  του γνωστού πανεπιστημίου MIT APPINVENTOR II.

 

2. Erasmus+ Science through Experiment in Europe 2

Υπεύθυνος: Γ. Αλεξανδρής, Ημέρα: Δευτέρα, Τάξεις: Α, Β, Γ

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ Science through Experiment in Europe 2 με θέμα την προσσέγγιση των επιστημών μέσω πειραμάτων.

 

3. Η επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των μαθητών του 21ου αιώνα

Υπεύθυνος: Α. Δήμος, Ημέρα: Τρίτη, Τάξεις: Α, Β, Γ

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Αυτή η φράση του Γ. Σεφέρη είναι στις μέρες μας επίκαιρη, καθώς σε λίγους μήνες μπαίνουμε στο 2021 και θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της φράσης; Πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τη μελέτη αυτής της ιστορικής περιόδου; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας προβληματίσουν και θα ζητήσουν απαντήσεις από τον Όμιλό μας. Στις συναντήσεις μας θα γνωρίσουμε τα κυριότερα γεγονότα της επανάστασης, θα μάθουμε τι ήταν ο φιλελληνισμός, θα μελετήσουμε έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων  και λογοτεχνών που εμπνεύστηκαν από αυτή. Με τη συνδρομή και των νέων τεχνολογιών, τα μέλη του Ομίλου μας θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, γράφοντας κείμενα, δημιουργώντας πίνακες ζωγραφικής, σχεδιάζοντας κόμικς και αφίσες. Σας προσκαλούμε ώστε να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι «μύησης» στην έρευνα των ιστορικών πηγών. 

 

4. Όμιλος Βιολογίας

Υπεύθυνος: Ν. Ευαγγελινός, Ημέρα: Δευτέρα, Τάξεις: Β, Γ

Βασικό θέμα του ομίλου είναι η χρήση των πειραμάτων και του διαδικτύου στη Βιολογία. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον χώρο του εργαστηρίου, να χρησιμοποιούν σωστά το μικροσκόπιο και να αναπτύξουν την ικανότητα εύρεσης οπτικού πεδίου σε ορισμένο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιούν σωστά τα παρασκευάσματα, τα υλικά και τα σκεύη του εργαστηρίου, να καταγράφουν σωστά τις παρατηρήσεις τους και να ερμηνεύουν τα πειραματικά αποτελέσματα, να ερμηνεύουν πιθανά σφάλματα (τυχαία-συστηματικά) κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων, να αποκτήσουν θετική στάση στη χρήση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς και μαθησιακούς σκοπούς (ενεργητική μάθηση) και να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας μέσω της εκτέλεσης εργαστηριακών ασκήσεων σε ομάδες.

 

5. E-twinning - Ερατοσθένης 2020

Υπεύθυνος: Β. Κωστόπουλος (Δευτέρα ή Τρίτη), Τάξεις: Α, Β, Γ

Επαναλαμβάνοντας ένα αρχαίο πείραμα με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής: ένα παράδειγμα βιωματικής και διαθεματικής διδασκαλίας.

 

6. Erasmus+ Math Club  

Υπεύθυνος: Β. Κωστόπουλος (Δευτέρα ή Τρίτη), Τάξεις: Α, Β, Γ

Στο πλαίσιο συμμετοχής του ΠΓ Αγίων Αναργύρων σε διετές πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τα Μαθηματικά και σε συνεργασία με σχολεία από Γαλλία, Ιταλία, Εσθονία και Τουρκία θα ασχοληθούμε με τη σχέση και εφαρμογή των Μαθηματικών με την Τέχνη, τον Αθλητισμό, τα Αγγλικά, τη Μουσική, την Ιστορία και άλλες επιστήμες με σκοπό να δούμε την αξία αυτών και με ωραίο  τρόπο να γίνουν πιο κατανοητά, προσιτά και αγαπητά στους μαθητές.

 

7. Όμιλος STEM

Υπεύθυνος: E. Λυτσιούλης, Ημέρα: Τρίτη και Παρασκευή, Τάξεις: Α, Β

Στα πλαίσια του ομίλου stem θα δωθεί η δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τη φαντασία και τις δεξιότητες τους μέσα από τις κατασκευές και την επίλυση τεχνικών προβληματων. Θα ασχοληθουμε με ηλεκτρονικά κυκλώματα, προγραμματισμό Arduino, υλοποίηση αυτοματισμών καθώς και με εκπαιδευτικη ρομποτική.

 

8. «Βαράτε βιολιτζήδες»… Η εξέλιξη των μουσικών οργάνων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την εποχή μας

Υπεύθυνη: Μ. Μιχαηλίδου, Ημέρα: Τρίτη, Τάξεις: Α, Β, Γ

Στον Όμιλο Μουσικής με τίτλο "Βαράτε βιολιτζήδες" θα ασχοληθούμε με  την εξέλιξη των μουσικών οργάνων από τους πρωτόγονους πολιτισμούς  μέχρι την εποχή μας. Θα σταθούμε σε σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας  τους, όπως στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Αναγέννηση, στο Μπαρόκ,  στην Κλασική και τη Ρομαντική περίοδο. Επίσης, θα γνωρίσουμε τα  
μουσικά όργανα της Jazz μουσικής, καθώς και τα σημαντικότερα  παραδοσιακά μουσικά όργανα χωρών της Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας,  Ωκεανίας, Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, θα ασχοληθούμε με τα  παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας, καθώς και αυτά που  χρησιμοποιούνται στη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική της χώρας μας. Στο  τέλος, θα μάθουμε για τα μοντέρνα όργανα, που δεν είναι άλλα από τα  ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μουσικά όργανα που εμφανίστηκαν κατά τον 20ό  αιώνα.

 

9. Σινεμά το Ελληνικόν: Εικόνες μιας χώρας που αλλάζει συνεχώς

Υπεύθυνος: Δ. Σκυριανόγλου, Ημέρα: Δευτέρα, Τάξεις: Α, Β, Γ

Γνωριμία με τον Ελληνικό Κινηματογράφο μέσα από την προβολή και την ανάλυση γνωστών και αγαπημένων ταινιών. Στόχος είναι οι μαθητές να μην είναι απλοί θεατές των κινηματογραφικών εικόνων αλλά να εμπλακούν ενεργητικά και δημιουργικά στην κατανόηση και την ανάλυση ενός κινηματογραφικού έργου, να εξοικειωθούν με τις κινηματογραφικές τεχνικές, να ασκηθούν στους τρόπους ανάγνωσης μια ταινίας, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να αντιληφθούν, μέσα από τις ταινίες, τις αλλαγές σε ποικίλους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και να ασκηθούν στη συλλογική θέαση.

 

10. Η ευζωνική στολή, η συμβολική χρήση και η συμβολή της στην πολιτιστική κληρονομιά

Υπεύθυνη: Ζ. Σταμπουλίλη, Ημέρα: Πέμπτη, Τάξεις: Α, Β, Γ

Με το συγκεκριμένο όμιλο οι μαθητές/-τριες θα  μάθουν για το παραδοσιακό ένδυμα και ειδικότερα για την  ιστορία, τους συμβολισμούς, τους τεχνίτες, τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής  της ενδυμασίας των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Ταυτόχρονα οι μαθητές/-τριες θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την πολιτιστική νοημοσύνη και να εκφραστούν δημιουργικά φιλοτεχνώντας δικούς τους πίνακες με θέμα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό ένδυμα.

 

11. Όμιλος Αστρονομίας

Υπεύθυνος: Γ. Χρήστου, Ημέρα: Τετάρτη, Τάξεις: Α, Β, Γ

Στον όμιλο θα μελετήσουμε το ηλιακό μας σύστημα , τους γαλαξίες καθώς και ποικίλα αστρονομικά φαινόμενα και παράδοξα όπως: σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, παράλληλα σύμπαντα, Θεωρίες δημιουργίας και καταστροφής του σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια του ομίλου θα μελετηθεί εκτενώς και η ηλιακή δραστηριότητα. Με δεδομένα που θα μας παρέχει η ανοικτή πλατφόρμα της NASA θα καταγράψουμε τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων και θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την αυξομείωσή τους με τις αλλαγές στο γήινο κλίμα. Τέλος σε συνεργασία με το εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί βραδιά αστρονομικής παρατήρησης.