Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΠΓ Αγ. Αναργύρων στη Σύρο (14-17/4/2022)

Syros2022-1

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων πραγματοποίησε από τις 14- 17 Απριλίου 2022 Εκπαιδευτική – πολιτιστική Εκδρομή με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Σκοπός της εκδρομής να γνωρίσουν από κοντά πώς συμβιώνουν στην Σύρο Ορθόδοξοι και Καθολικοί Χριστιανοί. Στην  εκδρομή εκπληρώθηκε η στοχοθεσία που τέθηκε για την πραγματοποίησή της.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 50 μαθητές.

Συνοδοί καθηγητές ήταν: Μουρατίδης Χρήστος ΠΕ03, Παπατρέχα Τασούλα ΠΕ01, Κοτσόβολης Νίκων ΠΕ11, Μιχαηλίδου Ματίνα ΠΕ79.01

Η εκδρομή μας ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Ταξιδεύοντας με το  πλοίο της γραμμής φτάσαμε στην Σύρο. Μετάβαση στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια.-Γνωριμία με την πόλη. Ξεκινήσαμε με την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο  της Σύρου και στην συνέχεια είχαμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη της Ερμούπολης,

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 15 Απριλίου επισκεφτήκαμε την περιοχή της Άνω Σύρου. Με την βοήθεια του ξεναγού μας περιηγηθήκαμε  στο ζωντανό Μεσαιωνικό  οικισμό της Άνω Σύρου. Επισκεφτήκαμε  τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου το Μοναστήρι των Καπουτσίνων, το Μοναστήρι των Ιησουιτών, όπου οι μαθητές είδαν και έμαθαν πολλά ενδιαφέροντα σχετικά με τις σχέσεις Ορθοδόξων και Καθολικών του νησιού. Επίσης, το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, την Πιάτσα και το Λαογραφικό Μουσείο. Κατόπιν αναχωρήσαμε  με το λεωφορείο, από το σημείο «Κάτω Τέρμα», για το Γύρο του Νησιού. Περιηγηθήκαμε  σε όλο το νότιο τμήμα της Σύρου, τις παραλίες Βάρη, Μέγα Γιαλό, Ποσειδωνία ή Ντελαγράτσια, Φοίνικα, Γαλησσά και Κίνι.

Syros2022-2

Το Σάββατο 16 Απριλίου  επισκεφτήκαμε  πεζοί στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, τη συνοικία Βαπόρια με τα νεοκλασικά μέγαρα, τη μικρή Βενετία και το μνημείο του «Άταφου Αγωνιστή». Επίσκεψη στο θέατρο-όπερα και στο Θεατρικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο, στο Δημαρχείο και το μουσείο με τα αντίγραφα Κυκλαδικής Τέχνης. Συνεχίσαμε με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη μαρμάρινη πλατεία Μιαούλη και στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου θαυμάσαμε και τον πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου».

Οι μαθητές άκουγαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον ξεναγό μας και τα όσα ενδιαφέροντα μας έλεγε για την ιστορία της Σύρου.

Την Κυριακή 17 Απριλίου μαθητές και καθηγητές περιηγηθήκαμε στα στενά της Ερμούπολης θαυμάζοντας την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της.
Το μεσημέρι πήραμε το πλοίο της επιστροφής χαρούμενοι και ευτυχισμένοι γεμάτοι εικόνες από την ομορφιά της Σύρου και γνώσεις από την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Άφιξη στον Πειραιά. Μια  επιτυχημένη εκπαιδευτική εκδρομή τελείωσε!!!