Το ΠΠΓ Αγ. Αναργύρων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο CERN στην Ελβετία

CERN 2015

Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας επισκέφθηκαν μαθητές του ΠΠΓ Αγ. Αναργύρων στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Τα έξι καπέλα της Σκέψης παίζουν με την Κόμη της Βερενίκης» και υπεύθυνους καθηγητές την κ. Τασούλα Παπατρέχα και τον κ. Δημήτρη Σκυριανόγλου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7-10 Μαΐου 2015. Στο CERN οι μαθητές του ΠΠΓ. Αγ. Αναργύρων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αλλά και να δουν από κοντά τη λειτουργία του ερευνητικού ινστιτούτου με ξεναγούς Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται στο CERN. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις ελέγχου και επισκευής του εξοπλισμού του επιταχυντή σωματιδίων, το κέντρο ελέγχου των πειραμάτων του CERN ενώ πήραν μια γεύση της πολυεθνικής Κοινότητας του CERN στο εστιατόριο του κέντρου κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατή η μετάβαση στους υπόγειους χώρους του επιταχυντή καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μαθητές του σχολείου μας είχαν ήδη προετοιμαστεί για την επίσκεψή τους στο CERN καθώς πριν το ταξίδι είχαν ενημερωθεί δύο φορές από τον ερευνητή κ. Μαυρομανωλάκη για τις δραστηριότητες του CERN (η πρώτη αφορούσε σε μια γενική παρουσίαση και η δεύτερη σε επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων από τον επιταχυντή στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας).

Εκτός, φυσικά, από το CERN οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν πολλά άλλα μέρη της Ελβετίας. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η επίσκεψή μας στην Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης όπου τους μαθητές υποδέχθηκε και ενημέρωσε για το έργο της Μητρόπολης ο μητροπολίτης κ. Ιερεμίας. Οι μαθητές του ΠΠΓ Αγ. Αναργύρων, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Βάια Μπιτσιτέ και τους εκπαιδευτικούς κ. Μαρία Δαμάσκου, κ. Τασούλα Παπατρέχα και κ. Δημήτρη Σκυριανόγλου, επισκέφθηκαν επίσης και ξεναγήθηκαν στη Βέρνη, στη Γενεύη, στη Λωζάννη και στη Ζυρίχη, έκαναν το γύρο της λίμνης Λε Μαν και επισκέφθηκαν το κοσμοπολίτικο Μοντρέ ενώ οπωσδήποτε θα θυμούνται ως γλυκιά ανάμνηση (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά?) την επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας στο Μπροκ αλλά και του εντυπωσιακούς καταρράκτες του Ρήνου.

Η επιστροφή στην Αθήνα τους βρήκε όλους κουρασμένους (λόγω του ιδιαίτερα πυκνού προγράμματος της επίσκεψης) αλλά ταυτόχρονα και ενθουσιασμένους από τις μοναδικές και ευχάριστες εμπειρίες του ταξιδιού.

Δείτε αναλυτικά την επίσκεψη στο CERN όπως την κατέγραψε η μαθήτρια Κωνσταντίνα Ρεπούση:

7/5/2015

Ημέρα χαράς και προσμονής. Συγκεντρωθήκαμε όλοι έξω από το Π.Π.Γ στις 3:00π.μ., μπήκαμε στο λεωφορείο και οδηγηθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μπήκαμε στο αεροπλάνο λίγο αργότερα σερβιριστήκαμε και στις 8:30π.μ. βρισκόμασταν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Περιηγηθήκαμε στη Βέρνη την πρωτεύουσα της Ελβετίας και θαυμάσαμε πολλά μέρη όπως το σπίτι του Αϊνστάιν, το Μπερενγκράμπεν, το Αστρονομικό ρολόι, το Κοινοβούλιο και τον Καθεδρικό ναό Μίνστερ. Το μεσημέρι κολατσίσαμε σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Μπήκαμε στο λεωφορείο κατά τις 3:30μ.μ. όπου μας είπε μερικές πληροφορίες ο ξεναγός μας κ. Άγγελος Σπανόπουλος. Κατά την διαδρομή είδαμε τον ποταμό Ροδανό και την πόλη της Γενεύης. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο ταχτοποιηθήκαμε και πήγαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, εκεί φάγαμε σαλάτα, λαζάνια και μηλόπιτα. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο στις 10:30μ.μ. και κοιμηθήκαμε.

8/5/2015

Ξυπνήσαμε στις 6:00π.μ., ετοιμαστήκαμε και πήγαμε στο εστιατόριο. Λίγο αργότερα, κατά τις 8:30 συγκεντρωθήκαμε έξω από το ξενοδοχείο. Σήμερα είναι η μέρα αφιερωμένη στην αιτία της επίσκεψής μας το C.E.R.N. Στις 9:30 παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση για το   C.E.R.N. ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα με τους επιταχυντές. Φάγαμε μεσημεριανό στο εστιατόριο του C.E.R.N. και αναχωρήσαμε για τη Γενεύη.

Είδαμε το θερμοπίδακα που φαίνεται από όλη την πόλη και φτάνει τα 145 μ. ύψος, το λουλουδιασμένο ρολόι που φτιάχνεται κάθε χρόνο από 10.000 λουλούδια, το μνημείο ταφής ενός Ελβετού βασιλιά, τα φυσικά λουτρά (δημόσια) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης είδαμε το σπίτι του Ιωάννη Καποδίστρια, το Δημαρχείο, τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου και την καθολική εκκλησία. Θαυμάσαμε τα αρχαία κανόνια και ψηφιδωτά και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Κατά τις 8:30μ.μ. φτάσαμε στο ξενοδοχείο και στις 9:30μ.μ. πήγαμε στο εστιατόριο όπου φάγαμε σαλάτα χοιρινό με πατάτες και επιδόρπιο κρέμα σοκολάτα. Πήγαμε ξανά στο ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε.

9/5/2015

Ξυπνήσαμε στις 7:30π.μ. και στις 8:00π.μ. πήγαμε στο εστιατόριο για να φάμε πρωινό. Στις 9:40π.μ. συγκεντρωθήκαμε όλοι έξω από το ξενοδοχείο και μπήκαμε στο λεωφορείο. Επισκεφτήκαμε τον Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό, γνωρίσαμε τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθοδοξίας και πήγαμε στο Μουσείο Χριστιανικής τέχνης. Φάγαμε σε ένα εστιατόριο και πήγαμε στη Λωζάννη. Είδαμε το Μontr? και πήγαμε στο Callier, το μουσείο σοκολάτας, όπου αγοράσαμε και μάθαμε πολλά για τις σοκολάτες. Μείναμε λίγο στο μεγάλο σιντριβάνι LA MUSEE OLYMPIQUE για να βγάλουμε φωτογραφίες. Μπήκαμε σε μια προτεσταντική εκκλησία, το βράδυ φάγαμε σε ένα Ιταλικό εστιατόριο σαλάτα, μακαρόνια με κιμά και παγωτό. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο στις 12:30μ.μ. και κοιμηθήκαμε.

10/5/2015

Ξυπνήσαμε στις 7:00π.μ. ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας και φάγαμε πρόγευμα στις 8:00π.μ. Συγκεντρωθήκαμε όλοι έξω από το ξενοδοχείο στις 9:00π.μ. και κατευθυνθήκαμε προς τη Γενεύη. Περάσαμε από την πόλη Evian την πιο λουλουδιασμένη πόλη της Ελβετίας, καθώς πηγαίναμε για την Ζυρίχη. Επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό Ναό Φραουμίνστερ, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και το μεγαλύτερο ρολόι της Ευρώπης Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, μπήκαμε στο αεροπλάνο και μετά από δύο ώρες είχαμε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 00:00. Φτάσαμε στο χώρο του σχολείου στις 1:30π.μ. όπου και μας παρέλαβαν οι γονείς μας. Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη.