Το φιλελληνικό κίνημα και η Επανάσταση του 1821: πρότζεκτ με τη συμμετοχή μαθητών του ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Lord Byron at Missolonghi

Η άφιξη του λόρδου Βύρωνα (ενός από τους γνωστότερους φιλέλληνες) στο Μεσολόγγι το 1824 (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)

Την Τρίτη, 30 Μαρτίου, και την Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης webex πρότζεκτ με τίτλο «Το φιλελληνικό κίνημα και η Επανάσταση του 1821», διάρκειας τεσσάρων διδακτικών ωρών.

Συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες από τρία σχολεία – 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων – συνεργάστηκαν στην πλατφόρμα webex και επεξεργάστηκαν, ως ολομέλεια και σε μικρότερες ομάδες, το ζήτημα του φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τις οδηγίες και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Ειρήνης Παπαδοπούλου (ΠΕ02), Ματίνας Μιχαηλίδου (ΠΕ79.01) και Παντελεήμονα Χιονίδη (ΠΕ02), μελέτησαν στα μαθήματα της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και της Ιστορίας το θέμα των κινήτρων των φιλελλήνων και των εκδηλώσεων φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης. Στόχος ήταν  μέσα από ετερόκλητες αφετηρίες και διαδρομές να αναδυθούν βασικές συνιστώσες του φιλελληνικού κινήματος, όπως ο φιλελευθερισμός, ο ριζοσπαστισμός, ο εθνικισμός και ο ρομαντισμός. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, τόσο μαθησιακά όσο και παιδαγωγικά.

Οι εκπαιδευτικοί κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, κ. Ματίνα Μιχαηλίδου και κ. Παντελεήμων Χιονίδης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά πρωτίστως τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν, τους γονείς τους που επέτρεψαν τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ, τους διευθυντές των τριών σχολικών μονάδων, Α. Αλεβίζου, Κ. Κοντογιάννη και Χ. Μουρατίδη, καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων που διέθεσαν μαθητές και διδακτικές ώρες.

Νοερό ταξίδι στη Γερμανία για του μαθητές του ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Στα πλαίσια της διαπολιτισμικής προσέγγισης στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας μέσω ενός Projekt, οι μαθητές όλων των τάξεων του ΠΓ Αγ. Αναργύρων ασχολήθηκαν με τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, ανακάλυψαν τις ιδιαιτερότητες, τα έθιμα, τις διατροφικές συνήθειες, τα αξιοθέατα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του κάθε κρατιδίου, δημιούργησαν οι ίδιοι σχετικές παρουσιάσεις και κολάζ φωτογραφιών και “ταξίδεψαν” με το νου στη Γερμανία.

Το βίντεο με τα κολάζ όλων των τμημάτων επιμελήθηκαν οι μαθητές του Γ1 Νικόλας Καπαώνης, Γιώργος Δεσποτόπουλος και Νικόλαος Βαζούρας ενώ υπεύθυνη του Projekt ήταν η καθηγήτρια γεμαρνικών του ΠΓ Αγ. Αναργύρων κ. Δήμητρα Ζουριδάκη.…

Διαβάστε περισσότερα:

Πρωτότυπες κατασκευές STEM από τους μαθητές του ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΠΓ. Αγίων Αναργύρων συνεχίζουν να είναι δραστήριοι και δημιουργικοί. Στο πλαίσιο αυτό, δύο ομάδες μαθητών, καθοδηγούμενες από τον καθηγητή τεχνολογίας του σχολείου κ. Ευάγγελο Λυτσιούλη, δημιούργησαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες κατασκευές STEM με τις οποίες συμμετέχουν στον διαγωνισμό ρομποτικής Generation Next, στο Athens Science Festival 2021 αλλά και στο πρόγραμμα Robogirls.

Η πρώτη κατασκευή δημιουργήθηκε από την ομάδα Le Professeur (Ελένη Κιούση, Κατερίνα Νικολαδού, Κατερίνα Μανδαράκα, Γαβριήλ Γληγόρης) και αφορά σε μηχανισμό αυτόματου ελέγχου εισόδου σε πόρτα με χρήση θερμομέτρησης. Δείτε το σχετικό βίντεο που έφτιαξαν τα παιδιά:…

Διαβάστε περισσότερα:

Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2020

Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2020

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, οι ημέρες δηλαδή που μικροί και μεγάλοι με ή χωρίς γνώσεις προγραμματισμού μπορούμε να βάλουμε την υπολογιστική σκέψη στη ζωή μας, ξεκινούν στις 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 25 Οκτωβρίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα πραγματοποιείται για 8η χρονιά και όπως κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί αλλά και ένα σύνολο φορέων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευκαιρίες κατάρτισης και εκπαιδευτικούς πόρους και να έρθουν σε επαφή με χιλιάδες μαθητές στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια.…

Διαβάστε περισσότερα:

Εξ αποστάσεως επαφή εκπαιδευτικών και μαθητών του ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, ανταποκρινόμενο στις έκτακτες συνθήκες και ακολουθώντας τις σχετικές υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας, οργανώνει την εξ αποστάσεως επαφή εκπαιδευτικών και μαθητών στο πλαίσιο της διδακτικής πράξης. Στόχος του σχολείου είναι η διατήρηση της επαφής των μαθητών και μαθητριών με τη μαθησιακή διαδικασία με τρόπο εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Αξιοποιώντας την πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Τάξης (Η-Τάξη), με την οποία οι μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι, καθηγητές θα αναρτούν φύλλα εργασίας, ασκήσεις και άλλο εκπαιδευτικό υλικό «ανοιχτό» στους μαθητές, οι οποίοι θα μπορούν να το επεξεργαστούν και να το επιστρέψουν στους διδάσκοντες για ανατροφοδότηση.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου θα αναρτηθούν σύντομα αναλυτικές οδηγίες. …

Διαβάστε περισσότερα: