Η θέση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του ΠΠΓ Αγ. Αναργύρων για τα Πρότυπα Σχολεία

logo

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Άγιοι Ανάργυροι 26-3-2015 ομόφωνη απόφαση της τακτικής συνέλευσης του Δ.Σ

 

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας θέλει να εκφράσει την ανησυχία του για τη βιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας των Πειραματικών σχολείων. Δε μας ανησυχεί μόνο αν οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν σωστές ή όχι, όσο το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν για συζήτηση οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τα σχολεία, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους. Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι ο θεσμός των σχολείων αυτών αγκαλιάστηκε με θέρμη απ? όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Πιστεύουμε ότι αλλαγές μπορούν ναπροκύψουν μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του θεσμού σε βάθος χρόνου και σε κάθε περίπτωση χωρίς αιφνιδιασμούς, πάντα όμως μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και την κοινωνία. Η μαζική προσέλευση υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις και η αυξητική τάση των αιτήσεων εγγραφής δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας αλλά και ειδικότερα των οικογενειών της δυτικής Αττικής που έχουν στην διάθεση τους μόνο το ΠΠΓ των Αγίων Αναργύρων.

Εμείς οι γονείς που ζούμε καθημερινά με τα παιδιά μας και βιώνουμε την καθημερινότητά τους, μπορούμε καλύτερα από όλους να βεβαιώσουμε ότι διάγουν μια ισορροπημένη ζωή χωρίς άγχος αριστείας ή συμπλέγματα που θα είχαν επίδραση στη προσωπική τους ζωή. Αντίθετα τα παιδιά μας είναι ευχαριστημένα από την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς τους, βιώνουν την αριστεία όχι σαν άχθος και ρετσινιά αλλά σαν πάθος για γνώση και διαρκή προσπάθεια για την προσωπική τους βελτίωση, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και την αγάπη για τη γνώση.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας τις προσταγές των προγόνων μας ο Πηλέας δίνει την ευχή «αιέν αριστεύειν» στον γιο του Αχιλλέα όταν φεύγει για την Τροία (Ιλιάδα Λ,784). Την ίδια επίσης συμβουλή δίνει και ο Ιππόλοχος στον γιο του Γλαύκο, αρχηγό στους Λύκιους και αντίπαλο των Αχαιών (Ιλιάδα Ζ,128). Το ομηρικό αυτό παράγγελμα ήταν το θεμελιώδες ηθικό ιδανικό σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Πώς μπορούμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, να καταργήσουμε την αριστεία σε μαθητικούς, αθλητικούς ή οποιασδήποτε μορφής αγνούς αγώνες όταν οι ένδοξοι προγονοί μας τη στήριζαν ως ιδανικό;

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων στηρίζει τον θεσμό των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, με συνεχόμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των υποστηρικτικών θεσμών. Το θέμα της εισαγωγής των μαθητών στα ΠΠΣ μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αναστοχασμού μετά από επιστημονική έρευνα, διαβούλευση και πιθανή βελτίωση όσον αφορά τη θεματολογία των εξετάσεων, τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, τη διάρκεια κλπ. Οι μαθητές που ήδη έχουν περάσει τη διαδικασία της αξιολόγησης στην εισαγωγή τους πρέπει να συνεχίσουν και στο Λύκειο μαζί με τους συμμαθητές τους διατηρώντας τον ενιαίο χαρακτήρα των σχολείων αυτών. Επιπρόσθετα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε νέους μαθητές, μετά από αξιολόγηση, να εισαχθούν στο ΠΠ Λύκειο.

Προτείνει αύξηση του αριθμού των ΠΠΣ της χώρας έτσι ώστε περισσότερα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά και ακόμη ίδρυση πειραματικών με εκπαιδευτικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που αναφέρονται σε ομάδες παιδιών η σε τόπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ζητάμε ενιαία πολιτική χωρίς διακρίσεις για όλα τα πρότυπα - πειραματικά και όχι διαχωρισμό τους σε σχέση με την παλαιότητα η τα κληροδοτήματα τους. Εκτός από τα Ιστορικά σχολεία υπάρχουν και τα σχολεία που γράφουν ιστορία. Το Σχολείο μας βοηθά επί δεκαετίες τα παιδία των δυτικών προαστίων, όχι μόνο τους μαθητές του αλλά, μέσω των ομίλων του, μαθητές και σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος καλούμε πάλι την εκπαιδευτική μας ηγεσία σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προθέσεων με στόχο τη άνοδο του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για το ΔΣ του ΠΠΓ Αγίων Αναργύρων

             Ο Πρόεδρος                                                                                                                            Η Γραμματέας

Περικλής Α. Παπαγεωργίου                                                                                                            Κατερίνα Κορδαλή