Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων σε Τσεχία-Αυστρία (6-10/5/2017)

TsexiaAustria2017-02

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων κατά το σχολικό έτος 2016-17 πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Τσεχία και την Αυστρία από 6/5/2017 μέχρι 10/5/2017 και συγκεκριμένα στην Πράγα και τη Βιέννη κατόπιν πρόσκλησης από την ελληνική κοινότητα Πράγας και στο πλαίσιο των Ομίλων: «Μεσαιωνικές πόλεις και καστρα της Ευρώπης» με υπεύθυνες τις καθηγήτριες: Παπατρέχα Τασούλα (Θεολόγο) και Μιχαηλίδου Ματίνα (Μουσικό) και «Επίλυση προβλημάτων-Λήψη αποφάσεων» με υπεύθυνο καθηγητή τον Μουρατίδη Χρήστο (Μαθηματικό), οι οποίοι μαζί με τον καθηγητή Σκυριανόγλου Δημήτρη (Πληροφορικό) συνόδευσαν πενήντα πέντε μαθητές/τριες του σχολείου μας. Συνοδοί καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν την παραμυθένια Πράγα και περιηγήθηκαν στα μεσαιωνικά στενά της πόλης και είδαν τον Πύργο της Πυρίτιδας, το Δημαρχείο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την πέτρινη γέφυρα του Καρόλου.

TsexiaAustria2017-04

Πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στην Καστρούπολη Χράτσανι, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, που απλώνεται πάνω στο βράχο της Μάλα Στράνα, με τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Βίτου. Στο κάστρο είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο κάστρο επίσης φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.

Επισκεφτήκαμε την Ελληνική Κοινότητα της Πράγας, όπου μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα αποδόθηκαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, έγινε ανταλλαγή δώρων ενώ η πρόεδρος κ. Τασούλα Halley συζήτησε με τους μαθητές/τριες και τους συνοδούς καθηγητές για τη ζωή και την καθημερινότητα στην τσεχική πρωτεύουσα, τους Έλληνες που διαμένουν εκεί, καθώς και για τις δυσκολίες και τις ευκολίες που αντιμετωπίζουν.

Περιπλάνηση στα πέτρινα σοκάκια της παλιάς πόλης, ψώνια στο εμπορικό κέντρο Palladium (το μεγαλύτερο από όλα), στην Namesti Republiky, επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Mucha, το Μουσείο των Παιχνιδιών και τα Μουσεία κέρινων ομοιωμάτων, το TrojaChateauκαι τον Βοτανικό Κήπο με το τροπικό θερμοκήπιο.

TsexiaAustria2017-03

Επίσκεψη (καθ’ οδόν για Βιέννη) στην πόλη - κάστρο Τσέσκι Κρουμλόφ ώστε να δούμε τα φρούρια και τα μοναστήρια αυτής της θεαματικής πόλης. Περπατήσαμε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της, με την έντονη μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

TsexiaAustria2017-01

Φτάνοντας στη Βιέννη περιηγηθήκαμε στην περίφημη λεωφόρο του Ρινγκ, όπου και θαυμάσαμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βιέννη, όπως το Δημοτικό Πάρκο, την Όπερα, το τετράγωνο των Μουσείων, την Πύλη του Φραγκίσκου Ιωσήφ, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, το παλιό Ανακτορικό Θέατρο, το Πανεπιστήμιο και την εκκλησία του Τάματος, τη Φοτίρ Κίρχε. Περιήγηση στα θερινά ανάκτορα της Μαρίας Θηρεσίας, το πασίγνωστο Σέμπρουν, το οποίο θεωρείται ισάξιο των Βερσαλιών. Επισκεφτήκαμε το ανάκτορο Μπελβεντέρε στο οποίο είδαμε τον διάσημο πίνακα «Το φιλί» του Γκούσταβ Κλιμτ. Κατόπιν περπατήσαμε στους δρόμους της Βιέννης και δη γύρω από το Ναό του Αγίου Στεφάνου, στην ιστορική συνοικία της ελληνικής παροικίας και την Κέρτνερστράσε.

Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο έγινε στάση στο Ιστορικό Νεκροταφείο της πόλης, όπου είδαμε τους τάφους σπουδαίων ανδρών που δημιούργησαν στην πόλη της Μουσικής, όπως των: Μπετόβεν, Σούμπερτ, Μπράμς, Γιόχαν Στράους, και άλλων.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία στο πλαίσιο του Erasmus+

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΠΓ Αγ. Αναργύρων το διάστημα 5 ? 11 Μαρτίου 2017. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+: Science through Experiment in Europe στο οποίο συμμετέχει το σχολείο. Οι μαθητές του ΠΓ. Αγν Αναργύρων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν πειράματα που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.