Wish you colors! - Έργα μαθητών του ΠΓ Αγ. Αναργύρων για το σχολικό έτος 2022-2023 στο μάθημα των καλλιτεχνικών

Kallitexnika-2022-2023

 

"Μικροί καλλιτέχνες, με τη δύναμη της νιότης, την αγνότητα των συναισθημάτων, με το ένστικτο της αέναης αναζήτησης, που γιγαντώνεται και καλλιεργείται από την δύναμη της έρευνας αλλά και από την τάση της εφηβικής αμφισβήτησης, αυτής που συνήθως γεννά την υπέροχη έκπληξη, όταν αυτό που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, αποκαλύπτεται μπροστά μας προσφέροντας μία άλλη, διαφορετική οπτική. Η θεματολογία από όπου αντλήθηκαν οι ιδέες κοινή για όλους, αλλά η απεικόνιση αποτέλεσμα διαφορετικής, εσωτερικής μετάφρασης και διεργασίας των μαθητών. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες ένα υπέροχο μίγμα της αποκτηθείσας γνώσης και της προσωπικής άποψης και φαντασίας. Οι γραμμές, μετουσιώνονται σε φανταστικές μορφές ενώ ταυτόχρονα, οι γεωμετρικοί κανόνες της ζωγραφικής αποτελούν τα σταθερά θεμέλια όπου με σιγουριά και ελευθερία, οικοδομείται η προσωπική εικαστική έκφραση των παιδιών. Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη προς τα παιδιά αυτά, που ανοίγουν τα φτερά τους προς το μέλλον, εύχομαι η ζωή τους να είναι γεμάτη με τα χρώματα της αγαπημένης τους παλέτας." Α. Ελένη.

 

Δείτε τα έργα που ετοίμασαν οι μαθητές του ΠΓ Αγίων Αναργύρων στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών κατά το σχολικό έτος 2022-2023 με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Αναστασίας Ελένης εδώ.

Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στο αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα

Η Αγγελική Χατζημιχάλη γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1895 στην Πλάκα. Προικισμένη από τη φύση, με πνευματικά και καλλιτεχνικά χαρίσματα, χαράσσει μια ξεχωριστή πορεία αναζήτησης της ελληνικής παραδοσιακής ρίζας, με σκοπό να αναδείξει τα στοιχεία του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού που προέρχονται από τον υλικό και πνευματικό βίο του λαού μας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική προκειμένου να γνωρίσει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, τις δοξασίες που πλαισίωναν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τις παραδοσιακές τέχνες. Κατέγραψε και φωτογράφισε πλούσιο λαογραφικό υλικό και συγκέντρωσε τα είδη λαϊκής τέχνης: υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και εξαρτήματα, έργα μικροξυλογλυπτικής, σκαλιστά έπιπλα, κεραμικά ασημικά κ.ά.

Στις 4 Μαΐου 2018 η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί γνώρισαν παραδοσιακά μεταλλικά και κεραμικά σκεύη, που χρησιμοποιούνταν από τις ελληνικές αγροτικές οικογένειες, τη γραφομηχανή της, παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες χειμερινές και θερινές, χωρικές αλλά και αστικές που σήμερα ανήκουν στη Συλλογή της ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Επίσης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην εξωτερική μορφή του κτιρίου τις βυζαντινές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική του, αλλά και τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο, τις ξύλινες βιτρίνες, τις επενδύσεις στους τοίχους, τις εσωτερικές σκάλες πλαισιωμένες με παραστάσεις από την αγροτική ζωή, φυτικά και θρησκευτικά θέματα, αλλά και Βυζαντινά, Ηπειρωτικά και Πηλιορείτικα σχέδια.
Τέλος, τα βιτρώ στο κεφαλόσκαλο της εισόδου, ζωγραφισμένα με το χέρι και σχεδιασμένα από την ίδια την συγγραφέα, βασισμένα σε φορεσιές από το Ρυμούλκι, την Αστυπάλαια και το Τρίκερι.…

Διαβάστε περισσότερα:

Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) (Πέμπτη, 25/1/2018)

Την Πέμπτη, 25/1/2018, η Γ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι ενδοιασμοί από την πλευρά των παιδιών πολλοί: Μα είναι επιτέλους αυτό τέχνη; Τι σημαίνει εννοιολογική τέχνη; Πώς τη μεταφέρω στις «αποσκευές» μου και δεν αποτυπώνεται μόνιμα στο χώρο υποδοχής της, το Μουσείο; Η προσωρινή έκθεση με τίτλο "Face Forward … into my home" μας έδειξε ότι ένα μουσείο δεν είναι απαραίτητα ένας κλειστός και αποστειρωμένος χώρος και ότι η σχέση του με τη ζωή «έξω» μπορεί να είναι άμεση. Στο άκουσμα της φωνής των μεταναστών, που μετασχημάτισε τη σύγχρονη τέχνη σε προσωπικό βίωμα, πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα απαντήθηκαν…

Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρέθηκε το ΠΓ Αγ. Αναργύρων την Παρασκευή 26/1/2018. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο τη δράσης "Γνωρίστε την Ορχήστρα" που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής και έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τα όργανα και τη λειτουργία μιας συμφωνικής ορχήστρας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο έργα: τον Οδηγό Ορχήστρας για Νέους του Μπέντζαμιν Μπρίττεν (έργο 34, παραλλαγές και φούγκα σε ένα θέμα του Πέρσελ), ένα έργο που γράφτηκε ακριβώς για το σκοπό αυτό, δηλ. την παρουσίαση των οργάνων της ορχήστρας σε νεαρό ακροατήριο, και το μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ "Ο Πέτρος και ο λύκος" (έργο 67), στο οποίο τους χαρακτήρες του έργου "υποδύονται" τα όργανα της ορχήστρας.

Τα έργα απέδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπο τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Το ρόλο του αφηγητή είχε ο Τηλέμαχος Κρεβάικας ενώ την επιμέλεια των κειμένων, τη μετάφραση αλλά και την εισαγωγή της παράστασης είχε η Σοφία Τοπουζή.…

Διαβάστε περισσότερα:

"Το μεγάλο μας τσίρκο" από το ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Τη θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Το μεγάλο μας τσίρκο" παρουσίασε στις 24/3/2016 η θεατρική ομάδα του ΠΓ Αγ. Αναργύρων στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου, των γονέων των μαθητών αλλά και εκπροσώπων του δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού καθώς η παράσταση ήταν ταυτόχρονα και η επίσημη εορταστική εκδήλωση του δήμου για την επέτειο της 25η Μαρτίου.…

Διαβάστε περισσότερα: