Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στο αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα

IMG 20180504 105947

Η Αγγελική Χατζημιχάλη γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1895 στην Πλάκα. Προικισμένη από τη φύση, με πνευματικά και καλλιτεχνικά χαρίσματα, χαράσσει μια ξεχωριστή πορεία αναζήτησης της ελληνικής παραδοσιακής ρίζας, με σκοπό να αναδείξει τα στοιχεία του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού που προέρχονται από τον υλικό και πνευματικό βίο του λαού μας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική προκειμένου να γνωρίσει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, τις δοξασίες που πλαισίωναν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και τις παραδοσιακές τέχνες. Κατέγραψε και φωτογράφισε πλούσιο λαογραφικό υλικό και συγκέντρωσε τα είδη λαϊκής τέχνης: υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές και εξαρτήματα, έργα μικροξυλογλυπτικής, σκαλιστά έπιπλα, κεραμικά ασημικά κ.ά.

Στις 4 Μαΐου 2018 η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί γνώρισαν παραδοσιακά μεταλλικά και κεραμικά σκεύη, που χρησιμοποιούνταν από τις ελληνικές αγροτικές οικογένειες, τη γραφομηχανή της, παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες χειμερινές και θερινές, χωρικές αλλά και αστικές που σήμερα ανήκουν στη Συλλογή της ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Επίσης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην εξωτερική μορφή του κτιρίου τις βυζαντινές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική του, αλλά και τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο, τις ξύλινες βιτρίνες, τις επενδύσεις στους τοίχους, τις εσωτερικές σκάλες πλαισιωμένες με παραστάσεις από την αγροτική ζωή, φυτικά και θρησκευτικά θέματα, αλλά και Βυζαντινά, Ηπειρωτικά και Πηλιορείτικα σχέδια.
Τέλος, τα βιτρώ στο κεφαλόσκαλο της εισόδου, ζωγραφισμένα με το χέρι και σχεδιασμένα από την ίδια την συγγραφέα, βασισμένα σε φορεσιές από το Ρυμούλκι, την Αστυπάλαια και το Τρίκερι.

Ήταν πραγματικά για όλους μας μια ευκαιρία να νοιώσουμε το άγγιγμα του πλούτου της λαϊκής μας παράδοσης και να αισθανθούμε αντάξιοι συνεχιστές της!...

Την ιδέα και την οργάνωση της επίσκεψης στο αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη είχε η καθηγήτρια οικιακής οικονομίας του ΠΓ Αγ. Αναργύρων κ. Άννα Καζαντζόγλου.

IMG 20180504 105850