Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων για την πανδημία Covid-19

Οι εκπαιδευτικοί του Προτύπου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων Νίκων Κοτσόβολης και Ζωή Σταμπουλίλη, οι οποίοι έχουν οριστεί υπεύθυνοι δράσεων για την πανδημία στο σχολείο μας, παρακολούθησαν την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που διοργανώθηκε από τον ΕΟΔΥ για τις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.

Στη συνάντηση επισημάνθηκαν τα συμπτώματα στα παιδιά που είναι συμβατά με λοίμωξη Covid-19: πυρετός, βήχας (συνηθέστερα), αλλά και δύσπνοια, μυαλγίες, ρίγος, πονοκέφαλος, καταβολή δυνάμεων, δυσκαταποσία, απώλεια γεύσης ή/και οσμής, ναυτία και έμετος, κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις.

Περαιτέρω, επισημάνθηκε από τους ειδικούς ότι ο χαρακτηρισμός ενός παιδιού ως ύποπτου κρούσματος γίνεται όταν α) αυτό εμφανίζει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, με ή χωρίς πυρετό (πυρετός υψηλότερος από 37,5 με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία / αγευσία με αιφνίδια έναρξη, γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος) και β) απουσία εναλλακτικής διάγνωσης.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του και έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλαδή 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας παρακαλούνται θερμά

α) αν το παιδί τους εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 εκτός του χώρου του σχολείου, να κρατούν τον μαθητή στο σπίτι και να ειδοποιούν άμεσα το σχολείο

β) με πρωτοβουλία των γονέων και κηδεμόνων να γίνεται ιατρική αξιολόγηση και, εφόσον σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη Covid-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του, σε απομόνωση (αν ο γιατρός δεν κρίνει ότι χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο), ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Λόγω της πανδημίας το σχολείο απαγορεύεται να χορηγεί αντιπυρετικά - αναλγητικά φάρμακα στους μαθητές και τις μαθήτριές του.

Με τη συνεργασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων θα παραμείνει ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης.