Πρόγραμμα ανταλλαγής με Γαλλία - Επίσκεψη στη Γαλλία (8-15/10/2022)

Gallia2022-1

Στις 8-10-2022 το σχολείο μας επισκέφθηκε το σχολείο Luise Michel στη Γαλλία στο Saint Just en Chaussee. Η αποστολή αποτελείτο από 24 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο σχολείων εδώ και 25 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1996  ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από το 2019 αδελφοποιήθηκαν και οι δύο δήμοι που ανήκουν τα σχολεία και συγκεκριμένα οι δήμοι Αγίων Αναργύρων –Καματερού και του Saint Just.

Οι μαθητές καθώς και οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχους μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μια σειρά από αξιοθέατα στο Παρίσι (Notre Dame, Tour Eiffel, την περιοχή της Montmartre, την Arc de Triomphe), να ξεναγηθούν  στο μουσείο του Orsee και να κάνουν βόλτα με τα bateauxMouches. Επίσης επισκέφθηκαν την  πόλη Amiensμε τον περίφημο καθεδρικό Ναό και περιηγήθηκαν με βαρκούλες στα κανάλια της πόλης. Μετέβησαν επίσης στο παλάτι Chantilly και τους κήπους του καθώς και την Πόλη του SaintJust.

Gallia2022-2

Οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν μαθήματα του σχολείου συμμετέχοντας στις τάξεις και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό για όλους ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από την φιλοξενία στα σπίτια των μαθητών και καθηγητών αποκτώντας ετσι την δυνατότητα να δουν αποκοντα το σύγχρονο Γαλλικό τρόπο ζωής και μετατρέποντας ετσι τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή σε μια καταπληκτική εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ανταποδώσουμε την φιλοξενία τον Απρίλιο του 2023 που οι αντίστοιχοι μαθητές και καθηγητές θα επισκεφθούν το σχολείο μας.

Ακολουθεί ένα δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα με αναφορά στην επίσκεψη:

Gallia2022-3

Μετάφραση:

Σε συνεννόηση με τον σύλλογο Philathéna, είκοσι τέσσερις Έλληνες μαθητές, συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές, είχαν μια αξέχαστη διαμονή στην πόλη μας. H προσέλευσή τους είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020 αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Οι νέοι φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες. Επισκέφθηκαν το Παρίσι, το Σαντιγί και την Αμιένη συνοδευόμενοι από τους ομολόγους τους του γυμνασίου Louise-Michel.

Οι μαθητές του Saint Just τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια, υποδεχτήκαμε έλληνες μαθητές για πρώτη φορά στο Saint-Just-en-Chaussée. Τα χρόνια περνούν και οι δεσμοί γίνονται όλο και πιο ισχυροί με μαθητές να συναντιούνται κάθε χρόνο είτε στην Γαλλία είτε στην Ελλάδα. Άλλωστε είκοσι τέσσερις μαθητές θα πάνε στους Αγίους Αναργύρους, κοντά στην Αθήνα,  τον Απρίλιο του 2023. Οι πόλεις Saint Just και Άγιοι Ανάργυροι έχουν αδελφοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2019. "Αρχίζουν και αναπτύσσονται σχέσεις και στο επίπεδο της δημοτικής εκπαίδευσης".