Το ΠΠΓ Αγ. Αναργύρων στη Μάλτα (4-7/4/2014)

Το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων κατά το σχολικό έτος 2013-2014 πραγματοποίησε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Μάλτα από  4/4/2014 μέχρι 7/4/2014 στο πλαίσιο σχολικής δραστηριότητας του προγράμματος «Η Τέχνη στη Θρησκεία», με υπεύθυνες τις καθηγήτριες: Τασούλα Παπατρέχα (Θεολόγο) και Ματίνα Μιχαηλίδου (Μουσικό), οι οποίες μαζί με τους καθηγητές: Χρήστο Μουρατίδη (Μαθηματικό) και Δημήτρη Σκυριανόγλου (Πληροφορικό) συνόδευσαν πενήντα έναν μαθητές/τριες του σχολείου μας. Συνοδοί καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν την περίφημη πρωτεύουσα του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, τη Βαλέττα, όπου ειδικά το τμήμα της παλιάς πόλης, στο οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και απεριόριστης ομορφιάς. Πρόκειται για μία μοναδική καστρούπολη, της οποίας τα στενά γραφικά σοκάκια μας παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή! Από τους κήπους Μπαράκα οι επισκέπτες του σχολείου μας θαύμασαν την πανοραμική θέα των δύο φυσικών λιμανιών της Μάλτας και των τριών ιστορικών πόλεων που συνδέονται με τις μεγάλες πολιορκίες του 1565 και 1942.

Malta2014-02

Ξεναγήθηκαν στο γεωγραφικό κέντρο της Μάλτας και επισκέφτηκαν τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της Μόστα με τον μεγαλύτερο τρούλο στο νησί. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Τα Αλί, όπου επισκέφτηκαν το φημισμένο εργοστάσιο παραγωγής φυσητού γυαλιού καθώς και το εργαστήριο αργυροχρυσοχοίας. Στη συνέχεια, στο λόφο Ραμπάτ, οι επισκέπτες του σχολείου μας περιπλανήθηκαν στα πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια της σιωπηλής πολιτείας Mdina, η οποία είναι οχυρωμένη σε απόρθητο κάστρο και είχε διατελέσει στο Μεσαίωνα πρωτεύουσα του νησιού.

Δε θα έλειπε η επίσκεψη στο μαγευτικό νησάκι Γκότζο (Gozo), το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας με την εξαιρετική ομορφιά του τοπίου, τα υπέροχα σπίτια και τις αγροικίες και τις καταπληκτικές εναλλαγές εικόνων. Στην  πρωτεύουσά του Rabat με το περίφημο κάστρο και την παλιά πόλη, υπάρχει και η σπηλιά όπου κατοικούσε η νύμφη Καλυψώ. Στο τέλος, επισκέφτηκαν το χωριό του Ποπάυ, το οποίο βρίσκεται, επίσης, στο νησάκι Γκόζο. Εκί συνάντησαν τον αγαπημένο τους ήρωα και έφτιαξαν μαζί του μία ταινία μικρού μήκους.  

Malta2014-01

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επίσκεψη στο εργοστάσιο αφαλάτωσης και περιήγηση στο χώρο με ειδικό επιστημονικό συνεργάτη και στη συνέχεια γνώρισαν τις καταπληκτικές περιοχές των τριών πόλεων, ένα μοναδικό σύμπλεγμα αρχιτεκτονικών κατασκευών κάστρων, κατοικιών και σημαντικών κτιρίων, κτισμένα σε μία συγκλονιστική θέση στο Μεγάλο Λιμάνι.