Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στην Ισπανία (13-17/4/2016)

Ispania2016-04

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων κατά το σχολικό έτος 2015-16 πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη από 13/4 μέχρι 17/4 στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη και το Τολέδο κατόπιν πρόσκλησης από το Μουσείο Πράδο και στο πλαίσιο του Ομίλου με τίτλο: «Στα βήματα του El Greco: Από την Ελλάδα στην Ισπανία» με υπεύθυνες τις καθηγήτριες: Παπατρέχα Τασούλα (Θεολόγο) και Μιχαηλίδου Ματίνα (Μουσικό) και του Ομίλου με τίτλο: «Επίλυση Προβλημάτων - Λήψη Αποφάσεων» με υπεύθυνο τον Χρήστο Μουρατίδη Χρήστο (Μαθηματικό). Mαζί με τον Νίκωνα Κοτσόβολη (Γυμναστή) συνόδευσαν σαράντα εννέα μαθητές/τριες του σχολείου μας. Συνοδοί καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν το Μνημείο Debod, τον Σταθμό Atocha, το στάδιο S. Bernabeu, το Πάρκο Ρετίρο, τη συνοικία  Μπάριο Ντε Σαλαμάνκα (την κομψότερη συνοικία της πόλης), την ατμοσφαιρική Πλάθα ντε Οριέντε με θέα το παλάτι και περιπλανήθηκαν στα στενά της παλιάς πόλης καταλήγοντας στην εντυπωσιακή Πλάθα Μαγιόρ. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η ξενάγηση στο μεσαιωνικό κομμάτι της πόλης, στη Μαδρίτη των Αψβούργων.

Ispania2016-03

Η επίσκεψη στο Μουσείο Πράδο αποκάλυψε στους επισκέπτες ένα μικρό πλούτο της σημαντικότερης Πινακοθήκης στον κόσμο. Τα πάνω από 10.000 έργα που ανήκουν στη συλλογή του, προσφέρουν ένα μοναδικό και ανεπανάλληπτο ταξίδι στο χρόνο και στο χρώμα. Στις αίθουσές του φιλοξενούνται τα αριστουργήματα των Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, Γκόγια, τα οποίο στέκονται δίπλα σε άλλους εξίσου σημαντικούς ζωγράφους, όπως για παράδειγμα ο Ιερώνυμος Μπος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία βόλτα στα στενά δρομάκια της καρδιάς της Μαδρίτης, καθώς και στο περίφημο Barrio de la letras, μία από τις πιο μποέμ συνοικίες όλης της Ευρώπης, όπου έζησαν και δημιούργησαν πολλοί από τους σπουδαιότερους ζωγράφους και λογοτέχνες της Ισπανίας.

Ispania2016-02

Τo Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία είναι ένα Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Μαδρίτης, το οποίο φιλοξενεί νεότερα έργα Ισπανών και όχι μόνο καλλιτεχνών. Οι επισκέπτες ανάμεσα σε σπουδαία έργα θαύμασαν το τεράστιο (3,54μ x 7,82μ) διάσημο έργο του Πάμπλο Πικάσο «Guernica», το οποίο δημιουργήθηκε το 1937 και περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.

Ispania2016-01

Η «Πόλη των Τριών Πολιτισμών», το Τολέδο, είναι μία πόλη με σπουδαία ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά. Περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης και επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό Ναό, ένα μοναδικό κτίσμα μεγάλων καλλιτεχνών και μείγμα πολλών αρχιτεκτονικών στιλ, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Θωμά, όπου θαυμάσαμε το αριστουργηματικό έργο του Ελ Γκρέκο «Η Ταφή του Κόμητα Οργκάθ». Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε ένα εργοστάσιο κατασκευής κοσμημάτων και Δαμασκινών σπαθιών, γνωστή Τολεδανική τέχη που προέρχεται από την εποχή των Αράβων.