Το ΠΓ Αγ. Αναργύρων στην Κωνσταντινούπολη (12-15/12/2019)

Το σχολείο μας στα πλαίσια του Ομίλου: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης: Φάρος του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας» που πραγματοποιεί ηκαθηγήτρια Παπατρέχα Τασούλα (Θεολόγος) πραγματοποίησε Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, υλοποιώντας πρόσκληση από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το βυζαντινό αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Πόλης.

Το ταξίδι μας στην Πόλη εκπλήρωσε, και με το παραπάνω, τη στοχοθεσία που τέθηκε ως βάση για την πραγματοποίησή του. Σ’ αυτό συμμετείχαν συνολικά 33 άτομα. 30 μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Σχολείου μας και 3 καθηγητές.

Ημερομηνία εκδρομής : 12 έως 15 Δεκεμβρίου 2019

Συνοδοί καθηγητές:
Παπατρέχα Τασούλα ΠΕ01 (Αρχηγός)
Μουρατίδης Χρήστος ΠΕ03
Κοτσόβολης Νίκων ΠΕ11

1η ημέρα Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ξενάγηση)

Η   εκδρομή μας ξεκίνησε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019. Το πρωί συναντηθήκαμε στο σχολείο μας όπου και ξεκινήσαμε με λεωφορείο για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αφού κάναμε τσεκ ιν πετάξαμε με την πτήση A3 990U στις 07 :45 με την AEGEAN AIRLINES Αθήνα – Κωνσταντινούπολη. Μετά από μία (1) περίπου ώρα ταξίδι, (10:25) τοπική ώρα, φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση με τον αρχηγό μας και επιβίβαση στο λεωφορείο.

 

Konst2019-01

 

Αρχίζει η περιήγηση της πόλης. Ξεκινάμε την ξενάγησή μας με το Αρχιτεκτονικό επίτευγμα, την εκκλησία-θρύλο, τη μεγαλόπρεπη Αγιά Σοφιά που στέκει επιβλητική, δίνοντάς μας μοναδικές συγκινήσεις, το σύμβολο του χριστιανισμού, που προκαλεί δέος και θαυμασμό με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική του. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματά μας ανάμικτα. Από τη μια ο θαυμασμός για τον εσωτερικό διάκοσμο και από την άλλη η πίκρα για την επέμβαση και την αλλοίωση του Ναού. Εντυπωσιαστήκαμε με την αρχιτεκτονική, τις ορθομαρμαρώσεις, τα ελάχιστα ψηφιδωτά, την κλειστή πόρτα από την οποία λέγεται ότι διέφυγε ο αυτοκράτορας, τον κίονα όπου η παράδοση λέει ότι η σχισμή επάνω ψηλά προέρχεται από το άλογο του Μωάμεθ, τον τρούλο και τη στήριξή του, που σου δημιουργεί την αίσθηση πως είναι κρεμαστός. Πολλά τα ενδιαφέροντα σημεία μέσα στον Ναό που όλοι όσοι πήγαμε τα θαυμάσαμε, όμως θα σταθώ σε δύο από τα πιο ασυνήθιστα και πιο αγνοημένα τον ομφαλό και την δακρύζουσα κολώνα. Ο ομφαλός θεωρείτο το ιερότερο σημείο του ναού που γινόταν η στέψη του Αυτοκράτορα. Η δακρύζουσα κολώνα είναι ένας τετράγωνος μαρμάρινος κίονας στην ΒΔ γωνία, ο οποίος ιδρώνει εδώ και πολλούς αιώνες. Το μέταλλο με το οποίο είναι υπενδεδυμένος, έχει λειανθεί από τα χέρια των τουριστών, όλοι ακουμπούν και θαυμάζουν το περίεργο αυτό συμβάν. Στο γυναικωνίτη απολαύσαμε τα υπέροχα ψηφιδωτά. Εντύπωση προκάλεσαν πως εκτός από τις μορφές των Αγίων και οι αυτοκράτορες και οι αυτοκράτειρες, οι οποίοι ήταν χορηγοί, απεικονίζονταν με φωτοστέφανο. Η ξενάγηση ήταν πολύ αναλυτική και με σεβασμό ακούσαμε όλα όσα με σαφήνεια περιέγραψε ο ξεναγός μας. Μαθητές και καθηγητές εναγωνίως ήθελαν κάθε στιγμή μέσα στην Αγία Σοφία να την απαθανατίσουν με τις κάμερες για να το κρατήσουν για πάντα. Φεύγοντας νιώθαμε ενθουσιασμένοι με την επίσκεψή μας στον ύψιστο ναό και ιδιαίτερα χαρούμενοι για τις νέες γνώσεις που αποκομίσαμε.

Ακολούθως, επισκεφθήκαμε το παλάτι των Σουλτάνων, Τοπ Καπί, (Topkapi Saray) σημερινό μουσείο, στο οποίο θαυμάσουμε τους πολύτιμους θησαυρούς που φιλοξενεί, ξίφη, όπλα, στολές, ρολόγια, κοσμήματα, τον θρόνο του Σουλτάνου, τους τεράστιους κήπους και τα άπειρα κτίσματα του παλατιού. Από το παλάτι απολαύσουμε τη μοναδική θέα προς το Βόσπορο. Στο συγκρότημα του παλατιού στέκει και η Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, λίγο παραγκωνισμένη και ξεχασμένη από τους επισκέπτες.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας θαυμάσαμε τα λουτρά – χαμάμ της Σουλτάνας Hurrem – Χουρέμ, αλλά και την τεράστια πλατεία με τα άπειρα παγκάκια γεμάτα κόσμο και τα λουλούδια της. Από εκείνο το σημείο η θέα της Αγίας Σοφίας καταπληκτική.

 

Konst2019-06

 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ, το ξακουστό «Μπλε Τζαμί», (Soultanahmet Sarayi), από το χρώμα που κυριαρχεί στη λαμπερή μωσαϊκή διακόσμηση. Το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ είναι το πρώτο τζαμί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έχει 6 μιναρέδες. Πριν μπούμε στο τζαμί όλες οι γυναίκες φορέσαμε μαντήλες, πρωτόγνωρο για εμάς αλλά αναγκαίο. Τα κορίτσια το διασκέδασαν, όπως και τα αγόρια. Στην είσοδο του τζαμιού όλοι βγάλαμε τα παπούτσια μας ακολουθώντας αυτό που επιτάσσει το Κοράνι. Εντύπωση έκανε στους μαθητές ο κόσμος που ήταν στο τζαμί, κάθε ηλικίας, να προσευχηθεί.

Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στη Βασιλική Στέρνα του Ιουστινιανού, με τους 336 κίονες Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και τις μέδουσες, που σύμφωνα με τη μυθολογία προστάτευαν σημαντικά μέρη, μετατρέποντας όσους τις κοίταζαν σε πέτρα. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί στη στέρνα. Η κινστέρνα αυτή έχει μήκος 146 μέτρα, πλάτος 65 μέτρα και καλύπτει έκταση 9.800 τ.μ..

Επόμενη στάση ο Ιππόδρομος. Το Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να μην ήταν ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίσματα της πόλης, ήταν όμως το κέντρο της κοινωνικο-πολιτικής ζωής της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας και κεντρικό, αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης των κατοίκων της πόλης, μέρος όπου λάβαιναν χώρα μονομαχίες και αγώνες ταχύτητας με άμαξες. Σήμερα δεν είναι παρά μια πλακόστρωτη πλατεία. Εκεί στη βόρεια άκρη του παλιού ιπποδρομίου είδαμε το εντυπωσιακό Γερμανικό σιντριβάνι, δώρο του Γερμανού Αυτοκράτορα Βίλχελμ του Δεύτερου. Είχε χτιστεί για νασηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1898. Αρχικά είχε ετοιμαστεί στη Γερμανία και έπειτα μεταφέρθηκε κομμάτι κομμάτι στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τοποθετήθηκε στην σημερινή τοποθεσία το έτος 1900. Επίσης, είδαμε τον Στύλο του Φιδιού γνωστός και ως Στύλος της Σερμπαντίνας ή Στύλος των Δελφών. Λόγος γίνεται για αρχαίο χάλκινο στύλο, ο οποίος βρίσκεται στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αυτός ο στύλος είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα και έχει μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη από την αρχική του θέση στην αρχαία πόλη των Δελφών στην Ελλάδα. Επίσης, είδαμε τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου, αρχαίος αιγυπτιακός οβελίσκος, ο οποίος είχε χτιστεί τηνπερίοδο 1479-1425 π.Χ. στο μεγάλο ναό του Καρνάκ Είχε οικοδομηθεί από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Πρώτο, κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα. Ο αρχικός οβελίσκος παρέμεινε στην Αλεξάνδρεια ως το έτος 390, όταν, μετά από εντολή του Θεοδόσιου του Πρώτου, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τοποθετήθηκε στον Ιππόδρομο και εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα. Και στο τέλος της πλατείας θαυμάσαμε την στήλη του Κωνσταντίνου του Ζ΄.

Γύρω από την πλατεία είδαμε το σπίτι του Ιμπραήμ, δεξί χέρι του Σουλτάνου Σουλεϊμάν και γαμπρός του, όπου σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και περπατώντας στα γύρω γραφικά στενάκια πήραμε το λεωφορείο για το ξενοδοχείο μας Riva Hotel Takxim. Τακτοποίηση στα δωμάτιά μας, ξεκούραση απαραίτητη, δείπνο. Κατόπιν, μια πρώτη γνωριμία με το κέντρο της Πόλης όπου επισκεφτήκαμε τον πεζόδρομο της πλατείας Ταξίμ, ο οποίος διακρίνεται από το μικρό κόκκινο τραμ, πολύ κόσμο, δυνατές μουσικές και νόστιμες λιχουδιές. Οι μαθητές ξετρελάθηκαν με την ποικιλία των γλυκών, λουκουμιών μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Εκεί βρίσκεται και το Ελληνικό Προξενείο σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο, το Σισμανόγλειο Μέγαρο.

2η ΗΜΕΡΑ Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ξενάγηση)
ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε τη μέρα με την ξενάγησή μας στην Πόλη. Αποβίβαση στο λεωφορείο μας και η γνωριμία με την Πόλη αρχίζει για σήμερα. Στην διαδρομή μας θα δούμε τα ερείπια από το Υδραγωγείο του Ουάλεντος, περνάμε την Γέφυρα του Γαλατά, με άπειρους άντρες να ψαρεύουν αριστερά και δεξιά. Συνεχίζουμε στον προορισμό μας . Θα περάσουμε τα Θεοδοσιανά τείχη (Istanbul Surlari) και το Επταπύργιο και θα κατευθυνθούμε στο Μπαλουκλί στην εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής εκεί που ο θρύλος θέλει τα ψάρια να ζωντανεύουν και να πέφτουν στο νερό επιβεβαιώνοντας τον μοναχό που μήνυσε πως « η Πόλις εάλω!» και στην αυλή της οποίας βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Αφού δούμε την περίφημη αυτή εκκλησία συνεχίζουμε με τη Μονή της Χώρας, με τα περίφημα Βυζαντινά ψηφιδωτά. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν. Συνεχίζουμε για την Παναγία των Βλαχερνών η οποία μνημονεύεται συχνά στα συναξάρια, εκεί όπου κατά τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εκκλησιάζονταν ο βασιλιάς και οι αυλικοί. Στην εκκλησία αυτή εψάλλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Η συγκίνηση μάλιστα ήταν έκδηλη, όταν ψάλαμε όλοι μαζί τον ύμνο μπροστά στο αγίασμα.

 

Konst2019-05

 

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο, όπου πραγματοποιήσαμε κρουαζιέρα με πλοιάριο στα περίφημα νερά του και είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ορισμένα από τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της Βασιλεύουσας, το τζαμί Ορτάκιοου, τον Πύργο του ρολογιού, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, την περιοχή Μπεσίκτας, το Κάστρο της Ρούμελης απέναντι από το κάστρο Ανατολού, τις γέφυρες που συνδέουν την Ευρωπαϊκή με την Ασιατική Τουρκία, τα υπέροχα ξύλινα παλιά αρχοντικά σπίτια δίπλα στον Βόσπορο , τα γνωστά ως Γιαλιά, στις περιοχές Μέγα Ρέμα, Νιοχώρι και Μπέμπεκ, τα οποία κατοικούσαν πλούσιοι Ρωμιοί, Εβραίοι αλλά και πλούσιοι κάτοικοι της Πόλης. Επίσης, τον Πύργο του Λέανδρου ή τον Πύργο της κόρης ο οποίος συνδέεται με δύο θρύλους. Αξιοθέατο μοναδικό στον Βόσπορο. Μετά από αυτό την καταπληκτική βόλτα στον Βόσπορο κατευθυνθήκαμε για το Ζωγράφειο Λύκειο.
 

Konst2019-04

 

Το μεσημέρι, στις 14:00, επισκεφτήκαμε το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα ιστορικό Ελληνικό Σχολείο στη περιοχή του Ταξίμ που έχει διαπαιδαγωγήσει γενεές και γενεές Ελλήνων της Πόλης και το οποίο σε πείσμα των καιρών και των περιστάσεων κρατάει ακόμα ζωντανό το πνεύμα της Ελληνικής Παιδείας της Πόλης. Μας υποδέχθηκε θερμά και μας μύησε στην πραγματικότητα της ομογένειας της Πόλης ο διευθυντής του κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου. Η ευγενική και φιλόξενη υποδοχή, το μεγαλόπρεπο κτήριο και το άρωμα της Ρωμιοσύνης που αναδυόταν από κάθε γωνιά μάς έκανε να νιώσουμε συγκίνηση και υπερηφάνεια. Στο αμφιθέατρο του σχολείου παρακολουθήσαμε βίντεο για την ιστορία του σχολείου, για τις πολιτιστικές δράσεις του, για το ρόλο του σχολείου στη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην Πόλη και για την προσπάθειά του να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών του. Για να φανεί το μέγεθος της συρρίκνωσης της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη μάθαμε ότι το 1960 το Ζωγράφειο είχε 745 μαθητές ενώ σήμερα οι μαθητές του είναι 52. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε ανταλλάσσοντας ευχές και δώρα. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι υπεύθυνοι καθηγητές εντυπωσιαστήκαμε από την αισθητική και τον εξοπλισμό των χώρων και των εργαστηρίων του. Η επίσκεψη αυτή ήταν από τις κορυφαίες εμπειρίες των μαθητών μας. Φεύγοντας περπατήσαμε την πολύβουη Ιστικλάλ. Φάγαμε στα παραδοσιακά μαγαζιά της Πόλης και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας. Ξεκούραση μετά από μια γεμάτη ημέρα, δείπνο και ξεκούραση.

3η ημέρα Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ –ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το λιμάνι όπου επιβιβαστήκαμε σε πλοίο για να επισκεφθούμε τα Πριγκηπόνησα. Από το πλοίο μας αντικρίσαμε αρχικά το πρώτο νησάκι, την Πρώτη, στη συνέχεια την Αντιγόνη. Η πρώτη στάση μας έγινε στη Χάλκη. Από το λιμάνι πήραμε άμαξες όπου μας ανέβασαν στην περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον Πατριάρχη Μέγα Φώτιο (Εορτή 6 Φεβρουαρίου),στο λόφο της Ελπίδας. Το 1971 η Σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την σχολική βιβλιοθήκη, η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρόγραφων. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου. Η θέα καταπληκτική. Ο ξεναγός μας μας ξενάγησε στους χώρους της Σχολής στην οποία δεν υπάρχουν πλέον σπουδαστές. Θλίψη και απογοήτευση για τις άδειες από σπουδαστές αίθουσες. Περπατώντας κανείς στους διαδρόμους με τα χρωματιστά περίτεχνα πλακάκια, τις αίθουσες διδασκαλίας με τα ξύλινα θρανία και τους μαυροπίνακες, έχει την εντύπωση πως ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή. Προσκυνήσαμε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης. Στο Καθολικό της μονής ξεχωρίζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Παυσολύπης. Παλαιολόγεια αμφιπρόσωπη εικόνα του 14ου αιώνα.Γύρω από το κτίριο εκτείνονται θεματικοί κήποι με φυτά από όλο τον κόσμο, αλλά και κάποια που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Πρίγκηπο, όπου και κάναμε βόλτα με τις παραδοσιακές άμαξες το γύρω του νησιού. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό και επιστροφή στην Πόλη. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το πολύβουο Σκεπαστό Παζάρι με τα 5.000 μαγαζάκια, το γραφικό «Καπαλί Τσαρσί». Εκεί μπορεί να βρει κανείς ότι μπορεί να βάλει ο νους του και να γνωρίσει μια άλλη χαρακτηριστική όψη της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η Ημέρα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ

Konst2019-02

Μετά το πρωινό επισκεφθήκαμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Παρακολουθήσαμε ένα μέρος της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, τα Λείψανα των Τριών Ιεραρχών – Επισκόπων, Βασίλειου του Μέγα, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου Θεολόγου, τα λείψανα της Μεγαλομάρτυρας Ευφημίας, της Αυτοκράτειρας Θεοφανώ και της Αγίας Σολομονής. Μεγάλη η συγκίνηση και δέος μπροστά στην στήλη της Φραγγελώσεως του Χριστού. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στον χώρο του Πατριαρχείου και στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια πήγαμε στον Ιερό Ναό Παμεγγίστων Ταξιαρχών του Μεγάλου Ρέματος για να παρακολουθήσουμε τη Χειροτονία του Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνού υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν διότι πρώτη φοράπαρακολούθησαν χειροτονία αλλά και είδαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική. Και μετά από αυτή την μοναδική εμπειρία φύγαμε για μια τελευταία βόλτα στην Κωνσταντινούπολη.

Konst2019-03

Το μεσημέρι μεταφερθήκαμε στο νέο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής στην πόλη μας. Άφιξη στην Αθήνα στις 17:20. και μεταφορά με λεωφορείο στον χώρο του σχολείου.

Η   συνολική αποτίμηση της εκδρομής είναι απόλυτα θετική. Μαθητές, και εκπαιδευτικοί αποκομίσαμε εξαιρετικά σημαντικές εμπειρίες, που δικαιολόγησαν απόλυτα το μορφωτικό χαρακτήρα της εκδρομής. Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια εκδρομή από την οποία οι μαθητές αποκόμισαν πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη, βίωσαν αισθήματα συγκίνησης και ένιωσαν τη σημασία της διαφύλαξης της ελληνικότητας, η οποία είναι δυνατή με τη συνύπαρξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.