Βιβλιοπροτάσεις

1)   Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ

ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Έτος έκδοσης: 2001

O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «Eικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

2)  ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

 ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΕΥΚΡΟΣ

Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ

Έτος έκδοσης: 2000

Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα τα Πυθαγόρεια εγκλήματα αφηγούνται ένα φανταστικό έγκλημα με φόντο ένα αληθινό, σημαντικό φιλοσοφικό και μαθηματικό πρόβλημα

 

3)  ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

 ΓΚΕΤΖ ΝΤΕΝΙ

Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ

Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς μαθηματικά είναι να στρωθεί στο διάβασμα. Λάθος! Υπάρχει κι άλλος πολύ πιο εύκολος. Το αποδεικνύουν ένας βιβλιοπώλης και η παρέα του, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου, όταν κληρονομούν μια βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων. Συγχρόνως έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των Μαθηματικών και τη μαγεία της λογικής τους. Το Θεώρημα του παπαγάλου είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα αλλά αποτελεί και μια διασκεδαστική μύηση των νέων στην επιστήμη των αριθμών.

 

4)  Διασκεδαστικά Μαθηματικά (Μέρος 1)

Έτος Έκδοσης: 2000

Ξένος Εκδότης: MirPublishers

Το βιβλίο περιλαμβάνει εξαιρετικής ποικιλίας θέματα των στοιχειωδών μαθηματικών: από γρίφους και μαθηματικές σπαζοκεφαλιές, πνευματικές προκλήσεις και μαθηματικές τεχνικές μέχρι προβλήματα απαρίθμησης και μέτρησης. Καταφανή χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η πρωτοτυπία των θεμάτων του (στοιχείο αναγνωρίσιμο και σήμερα, δεκαετίες μετά τη συγγραφή του), ο γοητευτικός τρόπος παρουσίασής τους και η υπέροχη εικονογράφησή τους. 

Ο συγγραφέας έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει το βιβλίο ζωηρό και διασκεδαστικό, ο δε αναγνώστης, για να το παρακολουθήσει, δεν χρειάζεται να γνωρίζει παρά τους κανόνες της αριθμητικής και της στοιχειώδους άλγεβρας και γεωμετρίας. Τα προβλήματα συνοδεύονται πάντα από τις λύσεις τους.

 

5)  Μαθηματικές σπαζοκεφαλιές - 1

 Brian Bolt

Εκδόσεις : ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Αυτές οι τρεις συλλογές μαθηματικών προβλημάτων και παιχνιδιών έχουν σχεδιαστεί για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των νεαρών αναγνωστών αλλά των ανθρώπων όλων των ηλικιών που αγαπούν τις μαθηματικές σπαζοκεφαλιές. Πολλά από τα προβλήματα έχουν μεγάλη ιστορία, ενώ άλλα είναι πρωτότυπα. Αναφέρονται σε σπίρτα, νομίσματα, διαβάσεις ποταμών, ελιγμούς τρένων, σκακιέρες, μαγικά τετράγωνα, υπολογιστές τσέπης... Το δεύτερο μέρος των βιβλίων περιλαμβάνει υποδείξεις και λύσεις στα προβλήματα του πρώτου μέρους.

 

6) Ο κόσμος της Σοφίας

Γιοστέιν Γκάαρντερ

Εκδόσεις:  ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.

Ενα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ενα βιβλίο μυστηρίου. Ενα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Kαι πάνω απ' όλα η Iστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

 

7) Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ

ΜΠΑΧ ΡΙΤΣΑΡΝΤ

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

Το να βρούμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος, ακλόνητη αποφασιστικότητα, και επιμονή, όπως αλληγορικά περιγράφεται στις περιπέτειες του Ιωνάθαν, είναι ο δρόμος όλων όσων τολμούν να ζουν ευτυχισμένοι.
Σαν αντάλλαγμα γι' αυτή μας την προσπάθεια θα μας περιφρονήσουν, θα μας χλευάσουν και θα μας εξοστρακίσουν από τον κύκλο τους φίλοι και συγγενείς. Αν επιμείνουμε όμως, αν αντέξουμε τη μοναξιά μας και μείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσαμε να κάνουμε, τότε θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε καινούριους φίλους και καινούριους συγγενείς, οι οποίοι ήδη συμμερίζονται τις αξίες και τα ιδανικά που έχουμε επιλέξει, κι ότι μαζί τους θα πετάξουμε πολύ πιο μακριά και πιο ψηλά από όσο μπορούμε ποτέ να ονειρευτούμε.

 

8) Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY/ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΕΝΤ ΕΞΙΠΕΡΙ

Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένα υπέροχο γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα. Αφελής, όμως σωστός στη σκέψη του, ο Μικρός Πρίγκιπας βάζει σε αμηχανία τον πιλότο που συνάντησε στη Σαχάρα να προσπαθεί να επισκευάσει τη βλάβη του αεροπλάνου του. Διηγείται πως έχει επισκεφθεί διάφορα μικρά άστρα που άλλα μόλις ξεπέρσευαν λίγο από την περιοχή του ιδιοκτήτη τους κι άλλα χωρούσαν μόλις τον κάτοχό τους. Είναι εξυπνότερες οι συνομιλίες που κάνει μαζί τους και στο τέλος δένεται με τον πιλότο στην ερημιά της Σαχάρας απο όπου χάνεται κάποτε, όπως και ξαφνικά είχε πρωτοεμφανιστεί μπροστά του.
Το έργο τελειώνει με την υπόδειξη του συγγραφέα (πιλότου) πως ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει κοντά μας, φτάνει να τον γνωρίσουμε σε ένα παιδί με χρυσαφένια μαλλιά που θα μας χαμογελάει.

 

9) Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΧΑΝΑΣ

Karen Levine «Η βαλίτσα της Χάνα» Εκδόσεις Σαββάλας

Written by Βασιλική Πιτούλη

Μια βαλίτσα ταξιδεύει. Μεταξύ του Τόκιο, της Ευρώπης και του Καναδά, στήνεται ένα τρίγωνο μνήμης. Τα παιδιά στο Κέντρο Σπουδών του Τόκιο για το Ολοκαύτωμα βομβαρδίζουν με ερωτήσεις τη δασκάλα τους Φούμικο Ισιόκα. Ποια ήταν η Χάνα και γιατί η βαλίτσα της έγραφε: Χάνα Μπρέιντι, 16 Μαΐου 1931, ορφανό; Πρόκειται για ένα βαθιά αντιπολεμικό βιβλίο, μια ωδή στα χαμένα παιδιά του Ολοκαυτώματος. Σ? εκείνα που οδηγήθηκαν μόνα ή με τις οικογένειές τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σ? εκείνα που από πίσω τους έκλεισε η βαριά πόρτα του θαλάμου των αερίων, σε όλα τα αμέτρητα παιδιά που γνώρισαν την απόλυτη φρίκη. Η μικρή Χάνα είχε την ατυχία να γεννηθεί Εβραία στην Τσεχοσλοβακία του ?30 και από την ύπαρξή της απέμεινε μόνο μια φθαρμένη βαλιτσούλα που ταξίδεψε ως το Τόκιο για να διδάξει σε μικρούς Γιαπωνέζους να αγαπούν την ειρήνη. Πώς; Μα, μισώντας τον πόλεμο. Τα παιδιά αποτελούν αναντίρρητα το μέλλον της ανθρωπότητας. Μόνο καλλιεργώντας την αντιπολεμική τους συνείδηση, υπάρχει ελπίδα να είναι καλό το μέλλον αυτό.

 

10) ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ

 ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πήχτωσε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ΄ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαμπάδες τ΄ ουρανού. Όλα ήταν γάλα ... γάλα ... λουλακί...και σπίθες. Το ποτάμι μουρμούριζε μες τον ύπνο του κρυφά παραμιλητά. Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε...ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι.. Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν παρηγορημένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ' άστρα.. Να τα μετρήσει όλα...σιγά σιγά...ένα ένα...Όλα... Και τα βρήκε σωστά. 


11) ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ  

ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛΙΑΣ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

Ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η Αιολική Γη είναι το βιβλίο του χαμένου παραδείσου των παιδικών χρόνων στα παράλια της Μικρασίας, και του δραματικού ξεριζώματος από τη γενέθλια γη. Το πλήθος των φανταστικών προσώπων, των εμψυχισμένων φυσικών στοιχείων, των παιδιών και των μεγάλων που συνθέτουν τον κόσμο της αιολικής γης είναι δοσμένα από το ώριμο ύφος του συγγραφέα με μορφή παραμυθένια, με πληρότητα μαγική.

 

12) ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ 

 ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Μια ιστορία που έχει ως θέμα την ανταγωνιστικότητα και τη συνεργασία.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες ώστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό τους, τη δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων και να διευκολυνθούν στην αποδοχή του διαφορετικού.

Το πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας που συνοδεύει το παραμύθι εμπεριέχει δραστηριότητες που δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά να ονειρευτούν, να παράγουν γνώση, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων, να πάρουν αποφάσεις, να οδηγηθούν σε δρόμους προσωπικής αναζήτησης.

 

13) ΣΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

 

14) ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

 

15) ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

 
16) Η ΑΥΛΗ ΜΑΣ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

 

17) ΛΩΞΑΝΤΡΑ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

H «Λωξάντρα» δεν είναι απλώς βιογραφία, ούτε απλώς μυθιστόρημα. Στο συναρπαστικό αυτό κείμενο οι πραγματικοί και οι φανταστικοί χαρακτήρες συγχωνεύονται για να αναπλάσουν την εικόνα της Πόλης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. H Mαρία Iορδανίδου έγραψε το βιβλίο το 1963, όταν ήταν ήδη εξήντα έξι χρόνων, επειδή ―έλεγε― δεν ήθελε αυτά τα λίγα πράγματα που ήξερε να τα πάρει μαζί της. H «Λωξάντρα» είναι η ιστορία της γιαγιάς της: μέσα από αυτήν, η Mαρία Iορδανίδου ξαναζωντανεύει μιαν ολόκληρη εποχή, ακόμα και «τώρα, που όλα αυτά πέρασαν και το χορτάρι της λησμονιάς αρχίζει κιόλας να φυτρώνει».

 

18) Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ

COELHO PAULO/ΚΟΕΛΟ ΠΑΟΥΛΟ

Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.

Ένας νεαρός Ισπανός βοσκός, ο Σαντιάγο, αποφασίζει ν' αναζητήσει τη μοίρα του. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στη Σαχάρα και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Στο ταξίδι του θα γνωρίσει σοφούς βασιλιάδες και αλχημιστές. Ακολουθώντας τα σημάδια της μοίρας, θα συναντήσει μυστηριώδεις ανθρώπους και θα 'ρθει αντιμέτωπος με παράξενες καταστάσεις. 'Έτσι θα του τεθούν τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, που θα τον αλλάξουν για πάντα. Θ' ανακαλύψει όμως ότι, όταν μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο παρόν, τότε είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. 'Όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για τον Αλχημιστή, «το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει, όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο». Μέσα απ' αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο, όπου συναντιέται ο μυστικισμός του Μεσαίωνα με το τραγούδι της ερήμου, ο Κοέλο μάς ανοίγει το παλιό μονοπάτι για τη γνώση του κόσμου: αυτό που περνά από την καρδιά.

 

19)  Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ

Στράτης Μυριβήλης

Το "Η ζωή εν τάφω" άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην προκάλυψη του Μοναστηριού της Σερβίας. Ένα κεφάλαιο κιόλας δημοσιεύτηκε από τότες στην εφημερίδα "Νέα Ελλάδα", που 'βγαινε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο σύνολο μπήκε σαν επιφυλλίδα στη βδομαδιάτικη "Καμπάνα της Μυτιλήνης". Το ανάτυπο από εκείνη την επιφυλλίδα (1924) στάθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Από τότες το "Η ζωή εν τάφω" σημειώνει μια σταθερή πορεία ως τις μέρες μας, ανάμεσα σε πολλές και τρικυμιώδεις πολιτικές περιπέτειες, ενθουσιασμούς και παρεξηγήσεις.
Οι στρατιώτες περνούν ατέλειωτα μερόνυχτα όλο στερήσεις και κακουχίες μέσα στη λάσπη, ζωντανοί-νεκροί, χωρίς στην πραγματικότητα να πολεμούν. Το κλασικό αντιπολεμικό αυτοβιογραφικό έργο του Στράτη Μυριβήλη περιγράφει με μαεστρία τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του "πολέμου των χαρακωμάτων".

 

19) ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΡΕΜΑΡΚ ΕΡΙΧ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι

Το βιβλίο Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο, εκδόθηκε το 1928, λίγα χρόνια μετά από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Συγγραφέας του είναι ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, βετεράνος του πολέμου. Πραγματεύεται τη ζωή ενός νέου Γερμανού στρατιώτη στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί για μένα ένα κορυφαίο αντιπολεμικό έργο. Πέρα από τη σκληρότητα, τη φρίκη και τις άθλιες συνθήκες του πολέμου που συγκλονίζουν τον αναγνώστη και τον αποστρέφουν από τον πόλεμο, ο συγγραφέας εστιάζει στην καταστροφή της ζωής των νέων ανθρώπων, στον χαμό μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που εμπνευσμένη από μεγάλα λόγια, κατατάχτηκε στο στρατό για να υπηρετήσει τις ιδέες που τη διαπότισαν στο σχολείο.

 

20) ΥΙΕ ΜΟΥ ΥΙΕ ΜΟΥ

ΣΠΡΙΝΓΚ ΧΑΟΥΑΡΝΤ

Εκδόσεις: ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Μα ήμουν μοναχός ολομόναχος. Εγώ και η σκέψη μου. Ύστερα, λίγο-λίγο η σκέψη σάρκωσε τη μορφή του άγνωστου παιδιού μου και κάθισε στο πλάι μου. Έτσι θαρρώ αισθάνθηκα ζωντανή την παρουσία του, σάρκα με σάρκα, χνώτο με χνώτο.
Η μητέρα σου, Όλιβερ, καθισμένη τις νύχτες του χειμώνα πλάι στη φωτιά, σου κέντησε τις φασκιές σου. Πιο κει εγώ σκυμμένος στα χαρτιά και τα βιβλία, κεντούσα το μέλλον σου. Εκείνη καρτερούσε: ένα πρόσωπο μια παρουσία. Εγώ καρτερούσα σε καρτερούσα: μια ζωή, ένα μέλλον. Θέλω στα δύο χεράκια σου να κλείσω όλες του κόσμου τις χαρές, μικρούλη μου Όλιβερ. Τις χαρές που δεν τις γεύτηκε ο πατέρας σου....

 

21) ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

«Nα σιάξουν όλα από την αρχή». Έτσι κλείνει ο Xρήστος Zαλοκώστας αυτό το βιβλίο-
μαρτυρία μιας εποχής (1942-1945) για την οποία πολλά έχουν γραφεί και πολλά
έχουν να γραφούν ακόμα. Έτσι κι αλλιώς, η τελική κρίση είναι του αναγνώστη.

 

22) ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328

ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛΙΑ   

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

Tο Nούμερο 31328 είναι η ίδια η ταυτότητα του συγγραφέα, τότε που παιδί
δεκαοκτώ χρόνων οδηγήθηκε από τους Tούρκους στα κάτεργα της Aνατολής. Tο βιβλίο
είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό «γραμμένο με αίμα», όπως επεσήμανε ο Bενέζης,
προσθέτοντας: «Λέω για την καυτή ύλη, για τη σάρκα που στάζει το αίμα της και
πλημμυρίζει τις σελίδες του». στην αρχική του μορφή γράφτηκε το 1924 και
ξαναδουλεύτηκε το 1931, οπότε εκδόθηκε για πρώτη φορά. H επιτυχία που σημείωσε
τότε ήταν τεράστια, ακόμα και έξω από τον ελληνικό χώρο.

 

23) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΜΠΑΚ ΠΕΡΛ

Εκδόσεις: ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ

Δεν ξέρω πως πέρασαν οι μέρες. Το μόνο που ξέρω ήταν πως έπαψα να είμαι μόνη. Σπίτι μου ήταν όπου ζούσε και ανάσαινε αυτός, και δεν σκεφτόμουν πια το πατρικό μου. Τις μακρόσυρτες ώρες της ημέρας όταν εκείνο έλειπε καθόμουν και γύριζα στο μυαλό μου τα λόγια του. Θυμόμουν τα μάτια του, το πρόσωπο του, την καμπύλη των χειλών του, το τυχαίο άγγιγμα του χεριού του στο δικό μου, καθώς γύριζε τη σελίδα του βιβλίου μου που ήταν στο τραπέζι μπροστά μου. Όταν νύχτωνε και ήταν εκεί πλάι μου, τον κοίταζα κρυφά κι άφηνα την καρδιά μου να πλημμυρίζει από τη μορφή του την ώρα που με δίδασκε. Μέρα-νύχτα τον σκεφτόμουν, ώσπου όπως το ποτάμι που την άνοιξη γεμίζει τα ξερά κανάλια τα πάντα με ζωή για καρποφορία, έτσι και τι σκέψη για τον άντρα που έγινε για μένα ποτάμι και γιόμισε κάθε μου μοναξιά κι ανάγκη.

24) ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

 

25) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

26) Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΙΡΑ

Malraux Andre

Εκδότης: Εξάντας

Το 1933 κυκλοφορεί το αριστούργημα του Αντρέ Μαρλό, "Η ανθρώπινη μοίρα" (Βραβείο Γκονκούρ), όπου μέσα από μια περίπλοκη δράση, πλούσια σε τραγικές καταστάσεις, αναδύονται τα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν τη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου: ηθική και πολιτική ενώπιον ζωής και θανάτου. Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στη Σαγκάη το 1928, κατά την αντιπαράθεση των κομμουνιστών με τον Τσανγκ-Κάι Σεκ, και οι διάφοροι πρωταγωνιστές της ιστορίας, συμβολικοί μα ανθρώπινοι, εκφράζουν ο καθένας μια στάση διαφορετική απέναντι σε αυτά τα προβλήματα.

27) Λογοτεχνικά βιβλία γύρω από τον ναζισμό 

 

1. Έρικ Λάρσον, Στον κήπο με τα Θηρία
     (μτφ. Α. Μιχαηλίδης, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2011)
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Γ? Ράιχ μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας αμερικανών διπλωματών στο Βερολίνο της δεκαετίας του ?30.

 

2. Jo Nesbo, Ο Κοκκινολαίμης
    (μτφ. Χ. Γιαννακόπουλος, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2013)
Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Νορβηγού Nesbo, όπου ο πρωταγωνιστής αστυνόμος Χάρι Χόλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κόσμο του λαθρεμπορίου όπλων, των Νορβηγών νεοναζί, αλλά και με τη ζοφερότερη πτυχή της νορβηγικής ιστορίας , τη συνεργασία των Νορβηγών με τον Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο στη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.

 

3. Camilla L?ckberg, Το παιδί από τη Γερμανία
     (μτφ. Γρ. Κονδύλης, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2013)
Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Σουηδής L?ckberg , όπου η πρωταγωνίστρια Ερίκα ανακαλύπτει τα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο άντρας της, αστυνόμος Πάτρικ προσπαθεί να διαλευκάνει τον φόνο ενός συνταξιούχου καθηγητή ιστορίας, ειδικευμένου στον Β΄ Πα-γκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία που έρχεται στο φως αποκαλύπτει μια νέα γενιά νεοναζιστών που προσπαθεί να επιβάλει τα πιστεύω της.