Επίσκεψη του ΠΓ Αγ. Αναργύρων στη Ρουμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+: Science through Experiments in Europe 2

ErasmusPlus 2020-2022 - Logo - New

Την 1 Μαΐου 2022 στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+: Science through Experiments in Europe 2, αντιπροσωπεία του Πρότυπου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων μας πραγματοποίησε 6 ήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στη πόλη Ramnicu Valcea. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν 2 καθηγητές και 4 μαθητές.

Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, και σχολεία από την Τουρκία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και η οικοδέσποινα χώρα.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ρουμάνων μαθητών και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τοπικό τρόπο ζωής, μοιραζόμενοι μοναδικές εμπειρίες και εντασσόμενοι πλήρως στο φυσικό περιβάλλον των συμμαθητών τους, ενώ οι καθηγητές φιλοξενήθηκαν σε τοπικό ξενοδοχείο, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία για την οργάνωση μιας σειράς συναντήσεων, όπου διεξήχθησαν πλήθος συζητήσεων με  ανταλλαγή απόψεων που αφορούσαν σε μια σειρά θεμάτων της συγκεκριμένης επίσκεψης στη Ρουμανία αλλά και των μελλοντικών επισκέψεων στις υπόλοιπες  χώρες σύμφωνα με το πρόγραμμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το μήνα Μάρτιο το σχολείο μας ήταν το πρώτο που  φιλοξένησε τους μαθητές των άλλων χωρών , ενώ η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο Νοέμβριο  στην Ισπανία.

Roumania2022-2

Το πρόγραμμα, το οποίο είχαν επιμεληθεί οι Ρουμάνοι οικοδεσπότες, τηρήθηκε κατά γράμμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη πολύ θερμή υποδοχή στο σχολείο, με κάλυψη από τη κρατική τηλεόραση, όπου οι εκπρόσωποι κάθε χώρας παρουσίασαν το σχολείο  και  τη χώρα τους, με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία για  διεξοδικές  συζητήσεις οι οποίες οδήγησαν στην απόκτηση νέας γνώσης, τη δυνατότητα σύγκρισης του τρόπου διαχείρισης κοινών προβλημάτων αλλά και στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των μελών των αντιπροσωπειών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε μια σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μαθητές και μαθήτριες πήραν μέρος στη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων τα οποία έγιναν στο χώρο του σχολείου και έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να εργασθούν μαζί υπό την εποπτεία των καθηγητών τους με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Διεξήχθησαν μια σειρά από επισκέψεις σε μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς όπως το μοναστήρι Hurezi , το Cozia Monastery, το Calimanesti Resort και το Culete de la Maldaresti που ανήκει στα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα πολιτισμού,  όπως επίσης για  το σύγχρονο τρόπο ζωής των άλλων χωρών.

Οι καθηγητές έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο της πόλης μέσα σε ένα πολύ θερμό κλίμα όπου επίσης δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο.

Roumania2022-3

Καθηγητές και μαθητές ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα και επισκέφθηκαν μια σειρά βασικών δομών της τοπικής κοινωνίας, όπως το διαδραστικό εργαστήριο Dr Qetker in Cetker in Curtea de Arges, το  εργαστήριο κεραμεικής Horezu, το εργαστήριο παραγωγής τροφίμων Anabella Tin Factory και το Boromir Bakery αποκτώντας έτσι μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη άποψη για την τοπική οικονομία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της χώρας.

Στο κλείσιμο του προγράμματος διοργανώθηκε αποχαιρετιστήρια βραδιά όπου μαθητές και καθηγητές διασκέδασαν, χόρεψαν, γέλασαν αντανακλώντας το πολύ θετικό κλίμα το οποίο υπήρχε κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το πρόγραμμα επιτέλεσε τους στόχους του που δεν ήταν άλλοι από το να δώσει στους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες, να δουν τον τρόπο σκέψης και δουλειάς που υιοθετούν οι άλλες χώρες, να επικοινωνήσουν, να συγκρίνουν, να επιβεβαιώσουν ή να αναθεωρήσουν,  να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν , να οραματιστούν και να ετοιμαστούν για ένα νέο συνεχές ταξίδι γνώσης που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.