3οι Διασχολικοί Αγώνες Δημιουργικού Λόγου στο ΠΓ Αγ. Αναργύρων (Σάββατο 2/4/2022, 9.00 π.μ.)

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, συνδιοργανώνει με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση τους 3ους Διασχολικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 και ώρα 9.00-17.00.

 

RitorikoiAgwnes2022-Afisa

 

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει το ατομικό άθλημα του Αυθόρμητου Λόγου, την Ομαδική Συζήτηση και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, τον ομαδικό Αγώνα Αυτοσχεδιασμού.

 

Επίσης, θα διοργανωθεί έκθεση και διαγωνισμός αφίσας (ομαδική ή ατομική δημουργία, μέγεθος Α3, με χρήση υλικών επιλογής των δημιουργών) με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο!». Οι αφίσες θα παραδοθούν στην οργανωτική επιτροπή την ημέρα των αγώνων.

 

Λίγα λόγια για τα αγωνίσματα:

 

Ο Αυθόρμητος Λόγος αποτελεί ευκαιρία καλλιέργειας της δημιουργικής έκφρασης, ενδυνάμωσης της φαντασίας, τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως εμψυχωτές του ακροατηρίου, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πρόκληση παραγωγής ενός λόγου που δεν μεταδίδει απλώς ένα μήνυμα αποτελεσματικά αλλά και που τέρπει, «αγγίζει», «μαγεύει» το ακροατήριο. Στην παρούσα διοργάνωση η έννοια του αυθόρμητου λόγου αποτελεί μια πρόκληση παραγωγής λόγου, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες με όποιο είδος λόγου εμπνευστούν διαβάζοντας το θέμα ή βλέποντας την εικόνα που θα τους δοθεί: ποίημα, αφήγηση, εμπνευστική ομιλία, ραπ δημιουργία, μονόλογος, χιουμοριστικός λόγος… Αρκεί να σχετίζεται με το θέμα, να χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αυθεντικότητα και να μην έχει χαρακτηριστικά ξύλινου λόγου. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί η ίδια η συνειδητή επιλογή του είδους λόγου και του τρόπου εκφώνησης ως χαρακτηριστικό ομιλητή με υψηλό επίπεδο άνεσης στην έκφραση, αυτοπεποίθησης και δημιουργικότητας.

 

Η Ομαδική Συζήτηση απευθύνεται σε δύο πενταμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τη θέση που θα τους ανατεθεί για ένα θέμα της επικαιρότητας. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπαίνουν σε ρόλους (που τους επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες) και αναπτύσσουν μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος από τη δική τους πλευρά.

 

Ο Αγώνας Αυτοσχεδιασμού αποτελεί μια ευκαιρία για πενταμελείς ομάδες να συνδημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα αφήγηση. Αφού δοθεί το θέμα (π.χ. «Κόκκινη ομπρέλα»), στέκεται μπροστά ο «Αφηγητής» και πίσω του ακριβώς, σε ημικύκλιο, οι «Βοηθοί». Για 1 λεπτό οι Βοηθοί, όλοι μαζί, μοιράζονται, δυνατά, λέξεις, φράσεις, εικόνες κ.λπ. που θα ήθελαν ο Αφηγητής να αξιοποιήσει στην ιστορία του. Στη συνέχεια εκείνος, χωρίς άλλη προετοιμασία, συνδυάζει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ιδέες της ομάδας για να δημιουργήσει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, με συγκεκριμένη υπόθεση και ήρωες και ορισμένο τόπο και χρόνο. Ο στόχος είναι να κεντριστεί το ενδιαφέρον του ακροατηρίου τόσο από το περιεχόμενο της ιστορίας όσο και από το ύφος της αφήγησης.

 

Τα θέματα των αγώνων, όπως και κάποιες εικαστικές δράσεις, που θα περιγραφούν σύντομα, θα σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., η προβολή και διάδοση των οποίων αποτελεί βασικό σκοπό του Δικτύου Σχολείων ΣΗ.ΜΑ.-Α.Ε.Π. (Σημερινός Μαθητής-Αυριανός Ενεργός Πολίτης), στο οποίο ανήκει το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων.

 

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους Αγώνες παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIaZRojWIT6BnIxr7vlaZl4Miv5qtsDTt-v44ZlKpCzQ_4aA/viewform?usp=sf_link

 

Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι καθηγητές που θα προετοιμάσουν τα παιδιά για τους αγώνες θα συμμετάσχουν και στις κριτικές επιτροπές – θα γίνει προσπάθεια κάλυψης αναγκών και από αποφοίτους και άλλους εκπαιδευτικούς. Στο αγώνισμα του Αυθόρμητου λόγου ο μέγιστος αριθμός μαθητών/-τριών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι συνολικά 60, στην Ομαδική Συζήτηση και στον ομαδικό Αγώνα Αυτοσχεδιασμούαπό 40 (δηλαδή από 8 ομάδες)Κάθε σχολείο μπορεί να εγγράψει 1-3 μαθητές/-τριες στο πρώτο αγώνισμα και από μία ομάδα 5 μαθητών/-τριών στα δύο ομαδικά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι μαθητές/-τριες θα πρέπει να προσέλθουν με τη σχολική κάρτα διενέργειας selftest και να το έχουν πραγματοποιήσει την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς / κριτές. Δεν θα επιτραπεί η παρακολούθηση των αγώνων από κοινό.

 

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Αθανάσιο Δήμο και Βάλια Λουτριανάκη, στις παρακάτω διευθύνσεις: adimos[at]gmail.com και enosiritorikis1[at]gmail.com

 

Οργανωτική Επιτροπή

Αθανάσιος Δήμος ΠΕ02, καθηγητής Π.Γ.Α.Α.

Βάλια Λουτριανάκη ΠΕ02, καθηγήτρια Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού

Παντελής Χιονίδης ΠΕ02, καθηγητής Π.Γ.Α.Α.

Δάφνη Πετροπούλου ΠΕ02, καθηγήτρια Π.Γ.Α.Α.

Ζωή Σταμπουλίλη ΠΕ02, καθηγήτρια Π.Γ.Α.Α.

Δημήτριος Σκυριανόγλου ΠΕ86, καθηγητής Π.Γ.Α.Α.

Χρήστος Μουρατίδης ΠΕ03, καθηγητής Π.Γ.Α.Α.

 

Επιστημονική Επιτροπή

Καλογήρου Γεωργία, Καθηγήτρια Διδακτικής της Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ

Σαράντος Ψυχάρης, Πρόεδρος ΕΠ.Ε.Σ. Π.Γ.Α.Α.

Κωνσταντίνος Καφετζόπουλος, Συντονιστής 3ου ΠΕΚΕΣ

Χριστίνα Κάλφογλου, Καθηγήτρια ΕΑΠ, Π.Γ.Α.Α.

Αικατερίνη Πιτρόπου, Καθηγήτρια Πρότυπου Λυκείου Ιλίου