Δηλώσεις προτιμήσεων ομίλων σχολικού έτους 2023-2024

Οι μαθητές/μαθήτριες του ΠΓ Αγ. Αναργύρων αλλά και όσοι άλλοι μαθητές/μαθήτριες από άλλα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν καλούνται μέχρι και την Τρίτη 3/10/2023 να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους για τους ομίλους που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2023-2024 συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα η οποία είναι διαθέσιμη εδώ.

(Σημείωση: Η τελική επιλογή των μαθητών σε κάθε όμιλο γινεται από τους υπεύθυνους καθηγητές των ομίλων λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις προτιμήσεις των μαθητών.)

Οι όμιλοι που θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι οι εξής:

 
1. Όμιλος Ρητορικής και Δημιουργικής Γραφής

Υπεύθυνος: Α. Δήμος, Ημέρα Τρίτη, Τάξεις: Α', Β', Γ'

Στόχος του Ομίλου Ρητορικής και Δημιουργικής Γραφής είναι η καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της δημιουργικής σκέψης των μαθητών. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις οι συμμετέχοντες θα ασκούνται συστηματικά στα ρητορικά αγωνίσματα (αυθόρμητος λόγος, ομαδική συζήτηση, αγώνες αντιλογίας, εκφραστική ανάγνωση), εξασφαλίζοντας συνεχή βελτίωση στην τέχνη του καλού ομιλητή και του ακροατή. Οι μαθητές, ακόμη, θα εμπλακούν σε δραστηριότητες παραγωγής λογοτεχνικού λόγου. Στο τέλος της χρονιάς τα μέλη του Ομίλου θα λάβουν μέρος σε αγώνες Ρητορικής και διαγωνισμούς Λογοτεχνίας.  


2. Όμιλος Βιοηθικής και Επιστημών της Ζωής

Υπεύθυνος: Ν. Ευαγγελινός, Ημέρα Πέμπτη, Τάξεις: Α’, Β’, Γ’

Ο Όμιλος Βιοηθική και Επιστήμες της ζωής, έχει σαν βασικό σκοπό να καλλιεργήσει στους μαθητές τον προβληματισμό γύρω από σημαντικά ηθικά και κοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν από τις νέες εφαρμογές της Βιολογίας και της Ιατρικής στην καθημερινή μας ζωή, όπως οι Μεταμοσχεύσεις – Δωρεά οργάνων,  η Έρευνα στον άνθρωπο και στα ζώα και άλλα.


3. Όμιλος Φιλαναγνωσίας

Υπεύθυνη: Δ. Ζουριδάκη, Ημέρα Τρίτη, Τάξεις: Α’, Β’, Γ’

Ο όμιλος Φιλαναγνωσίας απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με το λογοτεχνικό βιβλίο καθώς και στην εδραίωση μιας σταθερής, θετικής σχέσης με αυτό. Μέσω της ανάγνωσης των λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και των κατάλληλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καλλιεργείται η κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών και μαθητριών, προωθείται η δεξιότητα έκφρασης ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων, καλλιεργείται η φαντασία, η ενεργητική αναζήτηση της γνώσης, η αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση.


4. Όμιλος Tech Makers and STEM

Υπεύθυνος: Ε. Λυτσιούλης, Ημέρα Δευτέρα, Τάξη Γ’

Σε αυτόν τον όμιλο οι μαθητές θα υλοποιήσουν έναν makers space στο χώρο του εργαστηρίου.  Θα σχεδιάζουν και θα κατασκευάζουν projects χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες (Arduino, Raspberry Pi κλτ). Από την αρχή οι μαθητές θα ασχοληθούν με προγραμματισμό, κατασκευές, ηλεκτρονικά κυκλώματα και σχεδιασμό-κατασκευή τρισδιάστατων κατασκευών.


5. Όμιλος Model United Nations (MUN)

Υπεύθυνη: Μ. Πέτρου, Ημέρα Τρίτη, Τάξεις: Α’, Β’, Γ’

Στον όμιλο θα Model United Nations (MUN) οι μαθητές προβληματιστούν για την επικαιρότητα, θα σκεφτούν δημιουργικά προτείνοντας λύσεις, θα συντάξουν επίσημα κείμενα, θα εξασκήσουν τη δημόσια ομιλία και ολ' αυτά στ' Αγγλικα! Οι επίδοξοι διπλωμάτες του μέλλοντος θα συναντιούνται κάθε Τρίτη 1:30-3:00


6. Σινεμά το Ελληνικόν: Εικόνες μιας χώρας που αλλάζει συνεχώς

Υπεύθυνος: Δ. Σκυριανόγλου, Ημέρα: Δευτέρα, Τάξεις: Α', Β', Γ'

Γνωριμία με τον Ελληνικό Κινηματογράφο μέσα από την προβολή και την ανάλυση γνωστών και αγαπημένων ταινιών. Στόχος είναι οι μαθητές να μην είναι απλοί θεατές των κινηματογραφικών εικόνων αλλά να εμπλακούν ενεργητικά και δημιουργικά στην κατανόηση και την ανάλυση ενός κινηματογραφικού έργου, να εξοικειωθούν με τις κινηματογραφικές τεχνικές, να ασκηθούν στους τρόπους ανάγνωσης μια ταινίας, να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να αντιληφθούν, μέσα από τις ταινίες, τις αλλαγές σε ποικίλους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και να ασκηθούν στη συλλογική θέαση.


7. Όμιλος Σχολικού Ηλεκτρονικού Περιοδικού

Υπεύθυνη: Ζ. Σταμπουλίλη, Ημέρα: Τρίτη, Τάξεις: Α', Β', Γ'

Στα πλαίσια του Ομίλου οι μαθητές/-τριες θα γνωρίσουν την έννοια  της είδησης και τη διαφοροποίησή της από το σχόλιο, τα είδη του ρεπορτάζ και τις αρχές δεοντολογίας. Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες θα συμμετέχουν στη διενέργεια συνεντεύξεων και στη συγγραφή  άρθρων, ως μέλη της συντακτικής ομάδας του σχολικού περιοδικού, "Πρότυπος Λόγος". Μπορείτε να δείτε το περιοδικό του σχολείου μας εδώ.


8. Όμιλος Εικαστικής Έκφρασης και Δημιουργίας

Υπεύθυνη: Ο. Χόρτη, Ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, Τάξεις: Α’, Β’, Γ’

Οι μαθητές Θα πειραματιστούν με τεχνικές και υλικά, θα εξερευνήσουν σύγχρονα και παλαιότερα κινήματα της τέχνης και θα αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες διευρύνοντας την αισθητική τους αντίληψη και δημιουργώντας ταυτόχρονα τα δικά τους έργα. θα συντηρήσουν ακόμα, τις ήδη υπάρχουσες τοιχογραφίες στον χώρο του σχολείου μας, προσθέτοντας και νέες και εκφράζοντας και τα  δικά τους μηνύματα.


9. Όμιλος Αστρονομίας

Υπεύθυνος: Γ. Χρήστου, Ημέρα Τρίτη, Τάξεις: Α’, Β’, Γ’

Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με φαινόμενα που σχετίζονται με την ηλιακή δραστηριότητα και θα ανακαλύψουν την επίδρασή τους στο γήινο κλίμα. Μέσω παρουσιάσεων, προσομοιώσεων αλλά και παρατηρήσεων με χρήση τηλεσκοπίου θα ερευνήσουν και θα συζητήσουν για διάφορα μυστήρια που σχετίζονται με το Σύμπαν.