Το φιλελληνικό κίνημα και η Επανάσταση του 1821: πρότζεκτ με τη συμμετοχή μαθητών του ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Lord Byron at Missolonghi

Η άφιξη του λόρδου Βύρωνα (ενός από τους γνωστότερους φιλέλληνες) στο Μεσολόγγι το 1824 (πίνακας του Θ. Βρυζάκη)

Την Τρίτη, 30 Μαρτίου, και την Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης webex πρότζεκτ με τίτλο «Το φιλελληνικό κίνημα και η Επανάσταση του 1821», διάρκειας τεσσάρων διδακτικών ωρών.

Συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες από τρία σχολεία – 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων – συνεργάστηκαν στην πλατφόρμα webex και επεξεργάστηκαν, ως ολομέλεια και σε μικρότερες ομάδες, το ζήτημα του φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τις οδηγίες και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Ειρήνης Παπαδοπούλου (ΠΕ02), Ματίνας Μιχαηλίδου (ΠΕ79.01) και Παντελεήμονα Χιονίδη (ΠΕ02), μελέτησαν στα μαθήματα της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και της Ιστορίας το θέμα των κινήτρων των φιλελλήνων και των εκδηλώσεων φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης. Στόχος ήταν  μέσα από ετερόκλητες αφετηρίες και διαδρομές να αναδυθούν βασικές συνιστώσες του φιλελληνικού κινήματος, όπως ο φιλελευθερισμός, ο ριζοσπαστισμός, ο εθνικισμός και ο ρομαντισμός. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, τόσο μαθησιακά όσο και παιδαγωγικά.

Οι εκπαιδευτικοί κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, κ. Ματίνα Μιχαηλίδου και κ. Παντελεήμων Χιονίδης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά πρωτίστως τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν, τους γονείς τους που επέτρεψαν τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ, τους διευθυντές των τριών σχολικών μονάδων, Α. Αλεβίζου, Κ. Κοντογιάννη και Χ. Μουρατίδη, καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων που διέθεσαν μαθητές και διδακτικές ώρες.