Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023 στο ΠΓ Αγ. Αναργύρων

Eurwpaiki Hmera Glwsswn 2023

 

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2001 ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις και συνδιδασκαλίες για την προώθηση της ξενογλωσσίας από τις καθηγήτριες κ. Μάρθα Πέτρου (Αγγλικών), κ. Μαρία Δαμάσκου (Γαλλικών) και κ. Δήμητρα Ζουριδάκη (Γερμανικών).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με λέξεις από διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, να τις συγκρίνουν και να παίξουν με αυτές. Δημιούργησαν κολάζ και κατασκευές και έμαθαν για τις διαφορετικές οικογένειες γλωσσών. Επίσης, αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό της επίσημης ιστοσελίδας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx), άκουσαν λέξεις από όλες τις γλώσσες της Ευρώπης - ακόμα και από κάποιες που δεν ήξεραν καν πως υπάρχουν - έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πολιτισμό της κάθε χώρας, συνέκριναν αλφάβητα, κατηγοριοποίησαν συγγενείς γλώσσες και έγιναν "ντεντέκτιβ γλωσσών" παίζοντας online το αντίστοιχο διαδραστικό παιχνίδι.

Το γλωσσικό αυτό ταξίδι μας χάρισε εικόνες και ακούσματα των χωρών της ηπείρου μας και ενίσχυσε την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης "ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη της ευρύτερης πολιτισμικής κατανόησης".