Πρόγραμμα Ανταλλαγής με σχολείο της Γερμανίας για το σχολικό έτος 2013-2014

Το πρόγραμμα ανταλλαγής του σχολείου μας με το Gesamtschule του Gummersbach της Γερμανίας έχει ξεκινήσει το 1994 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Commenius και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και σήμερα. Την περασμένη χρονιά η ομάδα μας επισκέφθηκε την περιοχή του Gummersbach. Φέτος ήταν η δική μας σειρά να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ανταλλαγής οι μαθητές και των δυο χωρών έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο ζωής των δυο λαών να εξασκηθούν στην ξένη γλώσσα που διδάσκονται (Αγγλική ή Γερμανική) , να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή και γενικότερα την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους , να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα των δυο λαών να αποκτήσουν αυτοπειθαρχία και συνεργασία στην ομάδα..

Οι Γερμανοί μαθητές φιλοξενούνται από αντίστοιχους Έλληνες μαθητές στις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους κάθε μέρα έρχονται στο χώρο του σχολείου όπου όλη η ομάδα Έλληνες και Γερμανοί , μαζί με τους συνοδούς υπεύθυνους καθηγητές παρακολουθούν μαθήματα ή και κάποιες δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου . παράλληλα η κάθε ομάδα μπορεί να παρουσιάσει υλικό από το σχολείο και τη χώρα της. Επίσης πραγματοποιούνται επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους , γίνεται περιήγηση και γνωριμία με την πόλη και τα μνημεία της. Την επόμενη σχολική χρονιά το σχολείο μας θα επισκεφτεί αντίστοιχα τη Γερμανία και θα φιλοξενηθεί το κάθε παιδί από μία γερμανική οικογένεια..

Οι γονείς του παιδιού που φιλοξενεί αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής και φιλοξενίας καθώς και των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Οι μαθητές που θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους καθηγητές να συναντιούνται και να προετοιμάζονται ως ομάδα για την υποδοχή των Γερμανών φίλων τους.

Η επίσκεψη των Γερμανών συνήθως πραγματοποιείται στο διάστημα Μαρτίου ?Μαΐου. Φέτος το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των Γερμανών μαθητών και καθηγητών από τις 11-18 Μαΐου

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Λυκαβηττό με Ξεναγό , Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ακρόπολη με Ξεναγό καθώς και περίπατο στο Μοναστηράκι. Επίσης εκδρομή στο Σούνιο και εκπαιδευτική επίσκεψη στο τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου καθώς και εκδρομή στο Μαραθώνα -Τύμβο Μαραθώνα και Σχοινιά και τέλος Συγκέντρωση όλων των καθηγητών και Μαθητών με συμμετοχή και των γονέων τους σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με οργανωμένη με φαγητά και ποτά συνεισφορά όλων των Γονέων      

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των γερμανών μαθητών και καθηγητών από τις 11-18 Μαΐου και είχε εξαιρετική επιτυχία. Η φιλοξενία ήταν άψογη και οι γερμανοί μαθητές ενθουσιάστηκαν τόσο που ζήτησαν αν μπορούσαν να ξαναέρθουν του χρόνου. Τον ίδιο ενθουσιασμό είχαν και οι έλληνες Μαθητές οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη χρονιά να επισκεφθούν την Γερμανία. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη των Γερμανών μαθητών εδώ.